Italija blokira pristup gradovima u kojima ima najviše zaraženih koronavirusom

Svetske vesti - Nedelja 23.02.2020 - 13:52

Nakon što je naglo porastao broj ljudi zaraženih koronavirusom, italijanska vlada odlučila je da blokira pristup gradovima i opštinama u kojima ima najviše zaraženih - u regijama Lombardiji i Venetu.

"Cilj je zaštititi zdravlje Italijana" FOTO: Reuters
Tako će se u svojevrsnoj izolaciji naći deset gradova i opština u Lombardiji, gde živi 50.000 ljudi, te gradić Vo sa 3.000 stanovnika u Venetu.
 
"Želimo da izolujemo zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja", izjavio je ministar zdravlja Roberto Speranca nakon hitnog sastanka vladinog kabineta koji je održan u subotu u Rimu.
 
Svetska zdravstvena organizacija objavila je da Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Evropi. U Nemačkoj je zabeleženo 16 slučajeva, u Francuskaj 12, gde je jedna osoba preminula, te u Velikoj Britaniji tri slučaja.
 
Premijer Đuzepe Konte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Takođe, ako bude potrebno pomoći će i vojska.
 
"Cilj je zaštititi zdravlje Italijana", kazao je Konte.
 
Italijanska vlada otkazala je sva sportska takmičenja, a to znači da se neće odigrati i neke utakmice italijanskog fudbalskog prvenstva u nedelju, Inter - Sampdorija i Verona - Kaljari.
 
I pre hitnog sastanka vladinog kabineta lokalne vlasti u severnim italijanskim regijama s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja.
 
Više od 100 slučajeva koronavirusa u Italiji
 
Italija ima više od 100 slučajeva novog koronavirusa, izjavio je Atilio Fontana koji je na čelu severnog regiona Lombardija, apelujući na uvođenje strože kontrole na granicama.
 
"U Lombardiji je zaraženo 89 ljudi, uključujući jednu mlađu osobu u Valtelini, dolini u kojoj je smešteno popularno skijalište", rekao je Atilio Fontana za SkyTG24.
 
Fontana je rekao i da postoje dve pretpostavke o tome kako se zarazio 38-godišnji stanovnik Kodonja, 60 kilometara južno od Milana, za koga se smatra da je prvi slučaj koronavirusa u Lombardiji.
 
Prema zvaničnim podacima civilne zaštite, dve osobe su umrle od bolesti KOVID 19 izazvane virusom.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: