Italija zabranila novogodišnje proslave, maske obavezne

Svetske vesti - Petak 24.12.2021 - 14:02

RIM – Italija je pooštrila mere kako bi suzbila porast zaraženih od kovid-19, uključujući i zabranu svih novogodišnjih proslava, dok broj dnevnih infekcija dostiže rekordne brojeve, saopštila je italijanska vlada, a prenosi Tanjug.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da će nošenje maski ponovo biti obavezno na otvorenom i naredio građanima da koriste maske FFP2 u javnom prevozu i na javnim mestima, poput pozorišta, bioskopa i sportskih događaja, jer pružaju veću zaštitu, prenosi Rojters.
 
Koncerti i događaji na otvorenom biće zabranjeni do 31. januara, a diskoteke i noćni klubovi biće zatvoreni do tog datuma, kako bi se sprečila masovna druženja tokom prazničnog perioda.
 
Nove mere su objavljene na dan kad je Italija zabeležila 44.595 novih slučajeva korona virusa, što je porast za više od 70 odsto u samo nedelju dana, pošto se zaraznija varijanta omikron proširila zemljom.
 
Smrtnih slučajeva je takođe sve više, danas 168, što je najveća brojka od maja, ali ispod nivoa prethodnih vrhunaca zaraze, uglavnom zahvaljujući velikom broju vakcinisanih osoba, navodi Rojters.
 
Speranca je rekao da je gotovo 89 odsto Italijana vakcinisano, ali da vlada želi da se ubrza i vakcinisanje trećom dozom, koja je, kako je naveo, najefikasnija odbrana protiv varijante omikron koja hara Evropom i u SAD.
 
Vlada će u tom smislu smanjiti vreme čekanja za treću dozu nakon primanja druge doze s pet meseci na četiri.
 
Ministri su dogovorili i smanjenje važenja kovid-19 zdravstvenih potvrda, koje su potrebne da bi se pristupilo mnogim mestima i uslugama, uzevši u obzir da efikasnost vakcina slabi s vremenom.
 
Tako će od 1. februara potvrde o vakcinaciji važiti šest meseci, umesto devet.
 
Italija je bila prva zapadna država koju je prošle godine pogodila pandemija i do sada je imala 136.245 smrtnih slučajeva, što je druga najviša smrtnost u Evropi nakon Britanije.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: