Izbeglice tuže Fejsbuk i traže 150 milijardi dolara zbog govora mržnje

Svetske vesti - Utorak 07.12.2021 - 13:03

Rohindža muslimani iz Mjanmara tvrde da Fejsbuk dozvoljava širenje govora mržnje na svojoj platformi protiv njih.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
 
Desetine izbeglica Rohindža u Velikoj Britaniji i Americi tužile su Fejsbuk, tereteći tehnološkog giganta da dozvoljava širenje govora mržnje protiv njih.
 
Oni traže više od 150 milijardi dolara za kompenzaciju, jer tvrde da Fejsbuk platforme promovišu nasilje protiv ove progonjene manjine.
 
Procenjuje se da je 10.000 Rohindža muslimana ubijeno tokom vojnog obračuna u Mjanmaru sa većinski budističkim stanovništvom 2017. godine.
 
Iz kompanije Fejsbuk, koja se sada zove Meta, nisu odmah odgovorili na optužbe.
 
Kompanija je optužena da je dozvolila da se „širenje dezinformacija koje izazivaju mržnju nastavi godinama".
 
Britanska advokatska kancelarija koja zastupa neke od izbeglica napisala je pismo Fejsbuku, a BBC je imao uvid u dokument. U njemu se navodi:
 
* Da su Fejsbukovi algoritmi „pojačali govor mržnje protiv naroda Rohindža"
* Da kompanija „nije uspela da investira" u moderatore i proveru činjenica, iako su znali za političku situaciju u Mjanmaru
* Da kompanija nije uspela da ukloni postove ili izbriše naloge koji su podsticali nasilje protiv Rohindža
* Da Fejsbuk nije uspeo da „preduzme odgovarajuće i blagovremene mere", uprkos upozorenjima humanitarnih organizacija i medija
 
Advokati u Americi su podneli tužbu protiv Fejsbuka u San Francisku, optužujući firmu da je „spremna da menja živote naroda Rohindža za bolji prodor na tržište u maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji".
 
Oni citiraju objave na Fejsbuku koje su se pojavile u istrazi novinske agencije Rojters, uključujući i onu iz 2013. u kojoj se navodi: „Moramo se boriti protiv njih kao što se Hitler borio protiv Jevreja".
 
U drugom postu je pisalo: „Nalijte gorivo i zapalite kako bi brže sreli Alaha".
 
Fejsbuk ima više od 20 miliona korisnika u Mjanmaru. Za mnoge od njih, ova društvena mreža je glavni ili jedini način dobijanja i deljenja vesti.
 
Fejsbuk je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spreči podsticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindža muslimana.
 
Ovo je usledilo nakon nezavisnog izveštaja, koji je naručio Fejsbuk, u kome se navodi da je platforma stvorila okruženje za kršenje ljudskih prava.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: