Izbori u Grčkoj: Micotakis i povratak grčke dinastije

Svetske vesti - Ponedeljak 08.07.2019 - 12:56

Pobedom konzervativaca na izborima u Grčkoj, dinastija Micotakis vraća se na čelo države.

Kirijakos Micotakis FOTO: Getty Images Kirijakos Micotakis FOTO: Getty Images
Porodica Kirijakosa Micotakisa, lidera konzervativne Nove demokratije koja je odnela pobedu na izborima u Grčkoj, generacijama u vrhu grčke politike.
 
Njegov otac Konstantinos Micotakis bio je premijer Grčke početkom devedesetih. Njegova sestra Dora Bakojanis bila je gradonačelnica Atine pre nego što je postala ministarka spoljnih poslova.
 
Porodica Micotakis - uz socijaliste iz porodice Papandreu i konzervativce iz porodice Karamanlis - grčkom politikom vlada godinama.
 
Kada je stranka radikalne levice Siriza u januaru 2015. godine zbacila s vlasti Novu demokratiju, vladala je revolucionarna atmosfera.
 
Konzervativci su okrivljeni za propast ekonomije i teške mere štednje kojima su Grci morali da se podvrgnu.
 
Kirijakos Micotakis bio je deo stare konzervativne vlade. Radio je kao ministar za administrativnu reformu i njegov zadatak je bio da otpusti hiljade državnih službenika.
 
Budućeg premijera rivali nazivaju jednim od „prinčeva" grčke politike.
 
Kako je napao Ciprasa
 
Micotakis je postao lider Nove demokratije u januaru 2016. godine i odmah krenuo u napad na levičarsku vladu Aleksisa Ciprasa.
 
„Cipras je dao sve, a za uzvrat ništa nije dobio", rekao je Micotakis nakon odluke vlade da treći put prihvati pomoć od EU, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.
 
Prošle godine, kada je Grčka prestala da se oslanja na kredite koje je dobijala iz Evropske unije, Micotakis je rekao da je ekonomski napredak spor.
 
Iskoristio je nezadovoljstvo naroda koje je nastalo kada je Cipras postigao sporazum sa Severnom Makedonijom oko imena, optuživši premijera da unosi podele među Grke.
 
Kasnije je priznao da je malo toga mogao i on sam da uradi po tom pitanju.
 
Krajem maja, njegova partija osvojila je 33 odsto glasova na izborima za Evropski parlament. Ciprasova Siriza osvojila je 24 odsto.
 
Kakve promene donosi?
 
Tokom kampanje, Micotakis i predstavnici Nove demokratije obećavali su da će smanjiti poreze, deblokirati privatizaciju i pomoći srednjoj klasi koja je najviše pogođena finansijskom krizom.
 
Ipak, pobeda na izborima ne znači da Micotakis ima odrešene ruke da ispunjava obećanja - međunarodna zajednica budno motri na grčke finansije.
 
Lider Nove demokratije ipak veruje da postoji prostor da se porezi smanje.
 
„Deluje da se svi slažemo da poreze treba smanjiti, tu računam i one koji su nam dali kredite", rekao je Micotakis za AP.
 
On će morati da ubedi Brisel da odustane od cilja koji je zadat Atini - da do 2020. godine dostigne suficit od 3.5 odsto.
 
„Dajte mi godinu dana da ubedim naše kreditore da Grčka misli na razvoj i na posao i da je spremna da se promeni", rekao je on.
 
Obećao je i da ovoga puta neće biti novih otkaza zaposlenih u državnoj administraciji, kao ni smanjenja penzija.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: