Izbori u Moskvi - udarac za vladajuću stranku Rusije

Svetske vesti - Ponedeljak 09.09.2019 - 14:48

Jedinstvena Rusija izgubila je trećinu mesta u gradskoj skupštini, ali zadržala većinu.

Jedinstvena Rusija izgubila trećinu mesta u Moskvi FOTO: AFP Jedinstvena Rusija izgubila trećinu mesta u Moskvi FOTO: AFP
Jedinstvena Rusija, vladajuća stranka u Rusiji, pretrpela je poraz na gradskim izborima u Moskvi, pokazuju preliminarni rezultati.
 
Ova partija je izgubila skoro trećinu mesta u skupštini, ali izgleda da će uspeti da zadrži većinu. Poslanici Jedinstvene Rusije na putu su da osvoje 26 od 45 mandata.
 
Većina opozicionih kandidata nije mogla da učestvuje na izborima, pa su glasove osvojili kandidati Komunističke partije, nezavisni kandidati, kao i članovi manjih partija.
 
Odluka vlasti da većini opozicionih kandidata onemoguće učešće na izborima dovela je do masovnih protesta u Moskvi.
 
Tokom demonstracija je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi, a policija je optužena za brutalnu upotrebu sile.
 
Poslednje informacije iz Moskve
 
Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, predviđa se da će Jedinstvena Rusija osvojiti 26 mandata u gradskom parlamentu Moskve.
 
Ime stranke je toliko ozloglašeno da su mnogi članovi na izbore izašli kao nezavisni kandidati, javlja iz Moskve BBC reporterka Sara Reinsford.
 
Lider stranke u ruskoj prestonici Andrej Metelski nije ponovo izabran.
 
Očekuje se da će Komunistička partija dobiti 13 mesta, dok će liberalna stranka Jabloko i levičarka Samo Rusija osvojiti po tri mandata.
 
Vođa opozicije Aleksej Navaljni promovisao je strategiju "pametnog glasanja" nakon što je svim njegovim saveznicima bilo zabranjeno učešće na izborima.
 
Navaljnijev tim je tokom kampanje razotkrivao one koje su nazivali "tajnim" kandidatima Jedinstvene Rusije i pozivao da se glasa za one koji imaju najviše šansi da pobede kandidate vladajuće stranke.
 
Navaljni je rezultate izbora u Moskvi nazvao "fantastičnim".
 
Državni mediji uglavnom rezultate u Moskvi tumače kao pobedu vladajuće partije, kaže dopisnica BBCija.
 
Kremlj će svakako analizirati situaciju, kao i poruku koju su poslali građani prestonice, dodaje ona.
 
Izlaznost na nedeljnim izborima je bila oko 22 odsto.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: