Izbori u S. Makedoniji: Glasanje u kome su pobedili svi, i nije pobedio niko

Svetske vesti - Četvrtak 16.07.2020 - 13:55

Neizvesnost i izjednačeni rezultati, kako u makedonskoj, tako i u albanskoj zajednici, obeležili izbore koje je već značajno promenila i pandemija virusa korona.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) ima minimalnu prednost FOTO: Thinkstock Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) ima minimalnu prednost FOTO: Thinkstock
Da na izborima postoji sportskim rečnikom "nerešen" rezultat, raspodela glasova u Severnoj Makedoniji bila bi upravo takva.
 
Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) doskorašnjeg premijera Zorana Zaeva ima minimalnu prednost u odnosu na opozicionu stranku VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog.
 
"Svi učesnici na izborima su dobili poruku od glasača o tome kako su sprovodili svoju politiku.
 
Srećan sam što su građani prepoznali pravu vrednost i dali nam šansu da gradimo bolju budućnost Severne Makedonije", poručio je Zaev koji se u izbornoj noći obratio gotovo dva časa posle ponoći.
 
Njegov politički rival Hristijan Mickoski nije se obratio javnosti u izbornoj noći do ranih jutarnjih sati, a iz njegove partije poručili su da su i oni izborni pobednici, te da ovaj rezultat znači "kraj za korumpiranu vlast Zorana Zaeva".
 
Novinar "Nove Makedonije" Aleksandar Srbinovski kaže za BBC na srpskom da su izbori pokazali dve ključne činjenice.
 
"Demokratija se vratila, izborne trke su normalnije nego ranije.
 
Demokratija je dobila, ali je država izgubila šansu da ima snažnu vlast koja čvrsto donosi odluke - nestabilna vlada teško može donositi odluke u krizama poput kriza sa korona virusom, što su pokazala i iskustva iz Evropske unije."
 
Vanredni parlamentarni izbori bili su najpre zakazani za 12. april, ali su odloženi zbog epidemije virusa korona.
 
Upravo zbog epidemije, u Severnoj Makedoniji je većina građana prvi put glasala u sredu umesto u nedelju, dok su u ponedeljak glasali zaraženi korona virusom, a u utorak stari i nemoćni.
 
Dodatnu neizvesnost u izbornu noć unela je činjenica da je sajt Državne izborne komisije sa rezultatima izbora bio uglavnom nedostupan zbog "napada spolja", kako je objašnjeno u ovom telu.
 
Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji
 
Socijaldemokratski savez Makedonije, Besa - 35,8 odsto, 46 mandata
VMRO-DPMNE - 34,5 odsto, 44 mandata
Demokratska unija za integraciju - 11,8 odsto, 16 mandata
Alijansa za Albance, Alternativa - 8,9 odsto, 12 mandata
Levica - 4 odsto, 1 mandat
Demokratska partija Albanaca - 1,6 odsto, 1 mandat
 
* prema privremenim podacima Državne izborne komisije, sa 97 odsto biračkih mesta
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: