Izborna agonija u Americi: Obrt za obrtom, Bajden preuzeo vođstvo u Pensilvaniji, Tram se žali da je prevaren

Svetske vesti - Petak 06.11.2020 - 15:18

Tenzije su na vrhuncu, pristalice oba kandidata na ulicama. Džo Bajden i Donald Tramp uvereni su u pobedu, iako još nisu prebrojani svi glasovi, a razlika je i dalje tesna. Jedna država može da odredi ko će biti novi ili stari predsednik.

Tenzije su na vrhuncu, pristalice oba kandidata na ulicama Tenzije su na vrhuncu, pristalice oba kandidata na ulicama
Nekoliko procenata glasova deli Džoa Bajdena od mesta predsednika Amerike. Ali, kao što smo videli prethodnih dana, sve može da se preokrene. Da li će Bajden postati novi stanar Bele kuće ili će mu Donald Tramp "uzeti pobedu" koja je nadohvat ruke? Obojica su već uvereni da su pobedili iako se glasovi i dalje broje. 
 
Bajden je povećao prednost u Nevadi, ali je ona smanjena u Arizoni za više od 50.000 glasova. U Džordžiji je najnapetija situacija, budući da Tramp vodi sa nepunih 2.000 glasova. Bajden mora da zadrži prednost u Nevadi i Arizoni da bi pobedio, dok su Trampove šanse manje ali svakako postoje. Potrebno mu je da zadrži prednost u Severnoj Karolini i Pensilvaniji (razlika svega 0,7 odsto), ali uz te države da osvoji i Džordžiju i Nevadu ili Džordžiju i Arizonu.
 
Prema projekcijama AP-a i Gardijana, Bajdenu je potrebno još svega šest glasova elektora za pobedu.
 
Fejsbuk je zatvorio grupu Trampovih pristalica nazvanu "Zaustavite krađu" koja je pozivala da se "prekine brojanje" i spreči demokrate u "krađi glasova", prenosi Jutarnji list. Grupa je imala gotovo 350.000 članova pre nego što je ugašena. Navodno su članovi grupe, između ostalog, pozivali na nasilje.
 
Širom Amerike su ponovo organizovani skupovi protesti odnosno skupovi podrške predsedničkim kandidatima. U Arizoni, gde se Bajdenovo vođstvo smanjuje, došlo je do sukoba ispred izbornog centra. Gardijan piše da su incidente pravili krajnje desničarske pristalice Donalda Trampa i navodi da su neki od njih nosili i oružje.
 
Predsednik SAD Donald Tramp, tvrdio je bez dokaza da na prevaru pokušavaju da mu oduzmu drugi mandat, piše danas Glas Amerike.
 
“Ukoliko računate legalne glasove, ja lagano pobeđujem, a ukoliko računate nelegalne, onda oni mogu da pokušaju da nam ukradu izbore”, rekao je Tramp.
 
On je proveo 16 minuta u sobi za brifinge novinara u Beloj kući navodeći da su vođstva koja je imao u neopredeljenim državama “preoteta u tajnosti”, dok se brojanje glasova nastavlja.
 
Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a tri vodeće američke TV mreže prekinule su prenos uživo, dok je iznosio više nepotvrđenih tvrdnji o prevari, optuživao demokrate da pokušavaju da ukradu izbore i iznosio netačne tvrdnje kako republikancima nije dozvoljeno da posmatraju brojanje glasova.
 
Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden reagovao je na izjavu Donalda Trampa da su izbori lažni, navodeći da niko neće uzeti demokratiju.
 
"Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpela da bi se to dogodilo", napisao je Bajden na Tviteru.
 
Prema poslednjim brojkama, Džo Bajden vodi u Pensivlaniji u odnosu na protivkandidata Donalda Trampa.
 
Nakon Džordžije u kojoj je Tramp isto vodio, isti scenario se događa i u državi na istoku SAD.
 
Ukoliko Bajden osvoji ovu državu, to će mu doneti dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsednik SAD.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: