Izrael tokom noći izveo stotine vazdušnih napada na Gazu, Palestina raketirala Tel Aviv i Beršebu

Svetske vesti - Sreda 12.05.2021 - 11:57

U eskalaciji sukoba Izraela i Hamasa raste broj žrtava na obe strane, dok izraelski premijer najavljuje intenzivnije napade na Gazu, a Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica pozivaju na prekid vatre, javljaju agencije.

Eskalacija sukoba FOTO: AP Eskalacija sukoba FOTO: AP
Izrael je tokom noći i u jutro izveo stotine vazdušnih napada na Gazu, a palestinski militantni raketirali su Tel Aviv i Beršebu.
 
Izrael je jutros izveo nekoliko stotina vazdušnih udara na ciljeve u Pojasu Gaze, gde je, u novom talasu sukoba, poginulo 35 Palestinaca, dok je pet osoba izgubilo život u Izraelu.
 
Palestinske organizacije Hamas i Islamski džihad su iz Pojasa Gaze lansirale nekoliko stotina raketa na Tel Aviv i Virsaveju, javlja Rojters.
 
Izrael tvrdi da je u jutrošnjim napadima poginulo nekoliko obaveštajnih rukovodilaca Hamasa i da su ostali ciljevi bili mesta odakle se lansiraju projektili, objekti Hamasa i kuće vođa te organizacije.
 
Mirovni posrednik Ujedinjenih nacija za Bliski Istok Tor Venesland je poručio: Odmah obustavite vatru, krećemo se ka sveobuhvatnom ratu. Cena rata u Gazi je razarujuća i plaćaju je obični ljudi.
 
„Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu velikih razmera. Voše svih strana treba da preuzmu odgovornost za deeskalaciju“, objavio je Veneslend na Tviteru.
 
„Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje“, poručio je izaslanik UN.
 
Savet bezbnednosti UN danas će, na inicijativu Kine, Tunisa, Norveške, Francuske, Estonije, Irske i još nekoliko država, održaće danas vanredni sastanak zbog izraelsko-palestinskog sukoba, a sastanak su
 
Na ranijem sastanku u ponedeljak savet bezbendnosti UN nije uspeo da usaglasi zajedničku izjavu.
 
Ministarstvo zdravstva u Gazi do utorka je potvrdilo da su ubijena 32 Palestinca, ali je radio stanica bliska Hamasu kasnije objavila da je u izraelskom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi, uključujući ženu i dete.
 
Izraelska hitna služba Magen David Adom saopštila je je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva, a da su još dve žene nastradale u raketiranju Aškelona.
 
U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo, a izraelski mediji navode da je među žrtvama sedmogodišnja devojčica.
FoNet, OKRadio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: