Janša: Ako se EU ne bude širila na Balkan, to će da uradi neko drugi

Svetske vesti - Četvrtak 30.12.2021 - 14:23

“Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi”, kazao je Janša.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Slovenija se tokom svog predsjedanja Vijećem EU-a izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam “perspektiva članstva” u toj integraciji, umjesto puke “evropske perspektive” za države na Balkanu i evropskom istočnom susjedstvu, tvrdi slovenski premijer Janez Janša.
 
“Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na stol kao jedan od ključnih strateških projekata EU-a. No za to je bilo potrebno mnogo rasprava”, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred novu godinu, prenosi Hina.
 
“U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo zadnjih desetljeća gledali na Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi”, kazao je Janša.
 
Janša je kazao da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente Evropske unije umjesto “evropske perspektive” evropskih država izvan EU-a opet unese “perspektiva članstva”, čemu su se po njegovim tvrdnjama opirale i neke od starih članica, osnivača EU-a.
Uskogrudnost i nacionalistički interesi
 
Ukrajina, ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, no to je bilo teško napisati u dokumente i za to se je trebalo izboriti, kazao je slovenski premijer.
 
“Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu”, dodao  je Janša.
 
“Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga”, kazao je Janša, dodavši kako i u nekim starim članicama prevladava uskogrudnost ili “nacionalistički interesi” koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.
 
Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi željele postati članice Evropske unije još nisu slobodne. Taj  projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov  bitan element, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju.
Al Jazeera, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //