Japan: U zemljotresu troje mrtvih, više od 200 povređenih

Svetske vesti - Ponedeljak 18.06.2018 - 09:58

TOKIO – Tri osobe su poginule a više od 200 je povređeno danas u zemljotresu jačine 6,1 stepena po Rihteru, koji je pogodio Osaku i druge delove na zapadu Japana, saopštila je japanska Meteorološka agencija.

Među stradalima i devetogodišnja devojčica FOTO: AP Među stradalima i devetogodišnja devojčica FOTO: AP
Poginule su devetogodišnja devojčica kada se urušio pod oko bazena i dve žene od 80 i 85 godina, kada su zid, odnosno polica sa knjigama pale na njih, prenosi japanska agencija Kjodo.
 
Zemljotres se dogodio oko 8 časova po lokalnom vremenu, a uzrokovao je nestanak struje, vode i gasa u toj oblasti i poremetio saobraćaj.
 
Zemljotres se dogodio na dubini od 13 kilometara na severu Osake, a kako je Agencija saopštila nije uzrokovao cunami i nisu zabeležene abnormalnosti u nuklearnim postrojenjima koja se tu nalaze.
 
Ipak, zabeleženi su manji požari u Osaki i prefekturama Hjogo, Kjoto i Mie.
 
Agencija navodi i da je prilikom zemljotresa te jačine, teško ostati miran, a nameštaj koji nije dobro učvršćen može da se pomera.
 
Kako se navodi, to je bio najjači zemljotres koji je pogodio taj deo Japana od 1923. godine.
 
Zbog zemljotresa, privremeno su zatvoreni aerodromi Kansai i Kobe, a zabeleženo je i 70 slučajeva zaglavljivanja ljudi u liftovima.
 
 
Za uspostavljanje snabdevanja gasom osam do 12 dana
 
Biće potrebno osam do 12 dana da bi se ponovo uspostavilo snabdevanje gasom za više od 110.000 potrošača u regionu Osake, nakon što je zemljotres jačine 6,1 stepena po Rihterovoj skali jutros pogodio drugu najveću metropolu u toj zemlji, saopštila je danas kompanija „Osaka gas”.
 
Japanska kompanija navodi da će pokušati da nastavi uobičajeno snabdevanje ugroženih potrošača od 26. do 30. juna, uz pomoć drugih kompanija, prenosi Rojters.
 
Snabdevanje iz gasovoda obustavljeno je za oko 111.000 potrošača, pre svega u Takacukiju i Ibarakiju u regionu Osake, radi bezbednosnih provera neposredno nakon zemljotresa koji je to područje uzdrmao rano jutros, navodi se u saopštenju.
 
Tri osobe su poginule u zemljotresu, koji je zaustavio rad fabrika u ključnoj industrijskoj oblasti, saopštili su japanski državni zvaničnici i televizija NHK.
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: