Kadirov tvrdi da je dobio naređenje Putina: Osvojiti Kijev

Svetske vesti - Ponedeljak 11.04.2022 - 12:19

Čečenski lider Ramzan Kadirov kaže da je dobio naređenje od Putina da osvoji pre svega regione Donjeck i Lugansk, a zatim Kijev i sve druge gradove, prenosi Rojters.

FOTO: Odessa Journal FOTO: Odessa Journal
Kako je naveo Kadirov, koga mnogi vide kao Putinovu marionetu, “ruske snage će zauzeti Kijev. “Ruske snage će biti u ofanzivi ne samo u opkoljenoj luci Mariupolj, već i u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima”.
 
Kadirov je više puta optužen od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije za kršenje prava, što on poriče.
 
Moskva je vodila dva rata sa separatistima u Čečeniji, pretežno muslimanskom regionu na jugu Rusije, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.
 
Ali od tada je uložila ogromne sume novca u region da bi ga obnovila i dala Kadirovu veliku autonomiju, podsećaju mediji.
 
 
Rusija je u nedelju intenzivirala raketne napade na regione Luganjsk i Dnjepropetrovsk na istoku Ukrajine.
 
Rakete su potpuno uništile aerodrom u gradu Dnjepru, rekao je guverner centralne Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.
 
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da su visokoprecizne rakete uništile štab ukrajinskog bataljona Dnjepar u gradu Zvonjecki.
 
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, kako prenosi Ukrinform, smatra da povlačenje ruskih snaga iz Kijeva ne znači da su Rusi odustali od želje da zauzmu prestonicu.
 
Kako prenosi Ukrinform, Kličko je to rekao u intervjuu za američku televiziju ABC, koji je dao zajedno sa svojim bratom Vladimirom.
 
„Činjenica da se neprijatelj povukao iz Kijeva ne znači da je odustao od želje da zauzme prestonicu“, istakao je Kličko i dodao da je stoga nemoguće isključiti sledeći pokušaj ruskih snaga da zauzmu Kijev za dva dana. „Prestonica mora da nastavi da bude spremna za odbranu“, poručio je Kličko.
 
On tvrdi da „okupatori nastavljaju da čine zverstva i genocid nad ukrajinskim narodom u regionima koje su osvojili“.
 
Otkako je Rusija izvršila invaziju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je apelovao na zapadne sile da pruže veću pomoć u odbrani i da kazne Moskvu oštrijim sankcijama, uključujući embargo na izvoz ruske energije.
 
Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je za Ej-Bi-Si Njuz: „Ukrajini ćemo nabaviti oružje koje joj je potrebno da pobedi Ruse kako bi ih sprečili da zauzmu još gradova i mesta“.
 
U intervjuu emitovanom na CBS-u emisiji „60 minuta“, Zelenski je rekao da ima poverenja u sopstvene oružane snage, ali „nažalost, nemam poverenja da ćemo dobiti sve što nam treba“ od SAD.
 
„Oni moraju da isporučuju oružje Ukrajini kao da brane sebe i svoj narod“, dodao je Zelenski. „Treba da shvate ovo – ako ne ubrzaju, biće nam veoma teško da izdržimo ovaj pritisak“.
 
Zelenski je ranije na Tviteru rekao da je razgovarao telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o dodatnim sankcijama, kao i o većoj odbrambenoj i finansijskoj podršci svojoj zemlji. Zelenski je takođe razgovarao sa ukrajinskim zvaničnicima o predlozima Kijeva za novi paket sankcija EU, saopštila je njegova kancelarija.
 
Ruska invazija je naterala oko četvrtinu od 44 miliona ukrajinskih stanovnika da napusti svoje domove, pretvorila gradove u ruševine i ubila ili ranila hiljade ljudi.
 
Svetska banka je u nedelju prognozirala da će rat dovesti do kolapsa ukrajinske privrede za neverovatnih 45 odsto ove godine, sa polovinom zatvorenih preduzeća, a izvoz žitarica koji je uglavnom prekinut ruskom pomorskom blokadom i razaranjem, učiniće ekonomsku aktivnost nemogućom u mnogim oblastima.
 
Banka je prognozirala da će se ruski BDP ove godine smanjiti za 11,2 odsto zbog zapadnih sankcija.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: