Kijev: Rusi granatirali put za evakuaciju iz Mariupolja

Svetske vesti - Utorak 08.03.2022 - 13:21

Ruske snage granatirale su danas put za evakuaciju civila iz opkoljenog grada mariupolja na jugu Ukrajine, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko, ističući da je time prekršen sporazum o prekidu vatre.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Nikolenko je na Tviteru Naveo da je osam kamiona i 30 autobusa spremno da isporuči humanitarnu pomoć u Mariupolj i evakuiše civile u Zaporožje, prenosi Rojters.
"Pritisak na Rusiju mora da se pojača kako bi ispunila svoje obaveze", poručio je on.
 
Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da su ukrajinske snage ubile generala Vitalija Gerasimova, u blizini opkoljenog grada Harkova, drugog ruskog visokog komandanta koji je poginuo u invaziji.
 
General-major Vitalij Gerasimov, prvi zamenik komandanta ruske 41. armije, ubijen je u ponedeljak, saopštila je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.
 
Rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo ovaj izveštaj, a još jedan ruski general, Andrej Suhovecki, takođe zamenik komandanta 41. armije, poginuo je krajem februara.
 
Ukrajina je saopštila da su njene snage ubile više od 11.000 ruskih vojnika, dok je Moskva potvrdila oko 500 poginulih, a nijedna strana nije saopštila ukrajinske žrtve, navodi Rojters.
 
Vereščuk: Počeo da radi humanitarni koridor
 
Humanitarni koridor je počeo da radi na potezu Marijupolj-Zaporožje, izjavila je danas zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.
 
Ona dodaje da je trideset autobusa već na putu ka opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju kako bi prevezli evakuisane preko humanitarnog koridora na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.
 
"Bilo je znakova da ruske snage pucaju u pravcu rute za humanitarnu pomoć", dodala je ona, ali nije iznela dodatne detalje, prenosi agencija Rojters.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prethodno rekao da je u Marijupolju umrla jedna beba od dehidracije.
 
"U Marijupolju, prvi put posle više decenija, prvi put od nacističke invazije, umrla je beba od dehidracije. Slušajte me danas, dragi partneri. Od dehidracije. Dete je umrlo u 2022. godini", rekao je Zelenski, a prenosi ukrajinska agencija Unian.
 
On tvrdi i da je Rusija u protekklih 13 dana u Ukrajini izgubila aviona koliko nije izgubila za 30 godina.
 
"Rusija nije izgubila toliko aviona u poslednjih 30 godina koliko za ovih 13 dana u Ukrajini", izjavio je ukrajinski predsednik.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: