Kim i Tramp ispisali novu stranicu istorije

Svetske vesti - Utorak 12.06.2018 - 08:42

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas posle istorijskog sastanka s vođom Severne Koreje Kim Džong Unom u Singapuru da će proces denuklearizacije severnokorejskog poluostrva početi "vrlo brzo"

Denuklearizacija će početi vrlo brzo FOTO: AP Denuklearizacija će početi vrlo brzo FOTO: AP
Singapur - Sastankom i rukovanjem jutros na ostrvu Sentosa u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.
 
Bela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta, a "Bi-Bi-Si" ocenjuje da je to prilično kratko, ukoliko se u obzir uzme vreme koje je potrebno za prevođenje.
 
Dvojica vođa potpisali su dokument koji je Tramp ocenio kao sveobuhvatan i važan, a severnokorejski predsednik kao "istorijski".
 
Kim je takođe pozdravio novi početak u odnosima dve zemlje.
 
"Danas smo imali istorijski sastanak i rešili smo da ostavimo prošlost iza sebe", rekao je Kim i zahvalio američkom predsedniku što je dozvolio taj sastanak, prenosi Frans pres.
 
"Svet će prisustvovati velikoj promeni", rekao je on.
 
Tramp je rekao da je spreman da pozove severnokrejskog vođu u Belu kuću. Na pitanje novinara o mogućem pozivu Kima u Vašington Tramp je odgovorio da je "apsolutno" spreman da uputi taj poziv.
 
"Sastajaćemo se često", rekao je Tramp i dodao da je uspostavio vrlo specijalnu vezu sa svojim sagovornikom.
 
Tramp je rekao da je Kim vrlo vredan i pametan pregovarač za svoj narod.
 
On je dodao da je Kim "veoma talentovan čovek" i da "jako voli svoju zemlju".
 
Američki predsednik je rekao da su njih dvojica imali "sjajan dan" i da su "naučili mnogo jedno o drugom i o svojim zemljama".
 
Severnokorejski vođa napustio je malo ostrvo kod Singapura gde se sastao s predsednikom Trampom. Konvoj njegovih vozila odvezao se sa ostrva Sentosa posle potpisivanja dokumenta i 40-minutnog sastanka u četiri oka, a zatim i radnog ručka sa proširenim delegacijama.
 
 
EVO ŠTA PIŠE U DOKUMENTU
 
Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Severne Koreje i da će raditi na "potpunoj denukearizaciji Korejskog poluostrva, u dokumentu potpisanom danas u Singapuru posle njihovog istorijskog susreta.
 
SAD i Severna Koreja će graditi "trajni i stabilni mirovni režim" na Korejskom poluostrvu navodi se u dokumentu.
 
U dokumentu se Kim Džong Un obavezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva".
 
Ne pominje se "potpuna, proverljiva i nepovratana denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile pre sastanka, već se daje opštija formulacija. Tekst dokumenta još nije zvanično objavila Bela kuća, već su mediji fotografisali delove dok su ga dvojica vođa potpisivali.
 
"Predsednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbednosne garancije "Severnoj Koreji, navodi se u tekstu.
 
Navodi da se dve strane obavezuju da uspostave nove odnose SAD i Severne Koreje "u skladu sa željom dve zemlje za mir i prosperitet".
 
U dokumentu još piše i da će biti pronađeni i vraćeni posmrtni ostaci nestalih i ratnih zarobljenika iz Korejskog rata.
 
Dogovoreno je i da će američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki severnokorejski zvaničnik imati propratne razgovore što je pre moguće.
 
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: