Kina lansirala svemirsku raketu sa posadom VIDEO

Svetske vesti - Četvrtak 17.06.2021 - 10:52

Kina je uspešno lansirala letelicu s ljudskom posadom „Šendžou 12” ka svojoj svemirskoj stanici koja je još u izgradnji, prenose kineski mediji.

Raketa „Dugi marš 2F“ FOTO: Screenshot Raketa „Dugi marš 2F“ FOTO: Screenshot
Kina je poslala u svemir svoju letelicu „Šendžou 12“ s tročlanom ljudskom posadom, prvu posle gotovo pet godina, a ovo će biti najduži boravak bilo kog kineskog državljanina u niskoj Zemljinoj orbiti.
 
Raketa „Dugi marš 2F“, koja je prevozila „Šendžou 12“ ili Božanski brod, krenula je prema modulu svemirske stanice „Tijanhe“ iz lansirnog centra Đićuena u severozapadnoj provinciji Gansu.
 
„Šendžou 12" je treća od 11 misija – od kojih će četiri biti sa ljudskom posadom – potrebne za dovršetak prve kineske svemirske stanice, čija je izgradnja započela u aprilu lansiranjem prvog i najvećeg od tri modula.
 
Astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) trebali bi da rade i borave tri meseca u modulu koji izgleda poput cilindra, malo većeg od gradskog autobusa.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: