Kina proteruje američke novinare

Svetske vesti - Sreda 18.03.2020 - 12:42

Ministarstvo spoljnih poslova Kine naložilo je danas američkim novinarima koji rade za redakcije Glasa Amerike Njujork tajmsa, Volstrit žurnala, Tajma i Vašington posta da vrate svoje akreditive jer im više neće biti dozvoljeno da rade kao novinari u Kini, uključujući i teritorije Hongkonga i Makaoa.

Odgovor na američku odluku FOTO: EPA-EFE Odgovor na američku odluku FOTO: EPA-EFE
U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države označile pet kineskih medija kao „strane misije“ i da Kina traži da, u duhu reciprociteta, ogranci redakcija Glasa Amerike, Njujork tajma, Volstrit džurnala, Vašington posta i Tajma u pisanoj formi dostave informacije o svom osoblju, finansijama, operacijama i nekretninama u Kini.
 
Kao odgovor na američko smanjene broja kineskih medijskih kuća u SAD, Kina traži da novinari sa američkim državljanstvom ovih medijskih kuća, čije novinarske akreditaciej ističu krajem 2020. godine obaveste Odeljenje za informacije Ministarstva spoljnih poslova u roku od četiri kalendarska dana, a da ih vrate u roku od 10 dana počev od danas.
 
Njima neće biti dozvoljeno da nastave rad kao novinari u Kini, uključujući teritorije Hongkonga i specijalnog administrativnog regiona Makao.
 
Ministarstvo navodi da će, kao dgovor na diskriminatorna ograničenja SAD prema kineksim novinarima, kada je reč o vizama, Kina preduzeti recipročne mere prema američkim novinarima.
 
U saopštenju se podseća da su vlasti SAD u decembru 2018. godine naredile određenim kineskim medijima u Americi da se registruzju kao „strani agenti“, dok je u februaru ove godine pet kineskih medija označeno kao „strane misije“ i postavljen je uslov broja zaposlenih, čime je određen broj kineskih novinara proterano iz SAD.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: