Kina slavi 100 godina Komunističke partije

Svetske vesti - Utorak 29.06.2021 - 12:30

Komunistička partija Kine (KPK) ove nedelje slavi 100 godina postojanja uzdižući svoje uspehe poput izlaska zemlje iz apsolutnog siromaštva i izrastanje u drugu najveću svetsku ekonomiju, kao i njenog moćnog lidera predsednika Si Đinpinga, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Kina je danas druga ekonomija na svetu FOTO: AP Kina je danas druga ekonomija na svetu FOTO: AP
Međutim, postoji zabrinutost zbog sve čvršće kontrole nad društvom u kojem bogatiji srednji sloj pokazuje liberalnije stavove i želju za većim slobodama, pišu svetski mediji.
 
Kina obeležava stogodišnjicu vladajuće Komunističke partije dok njeni zvaničnici naglašavaju sve veći uticaj KP Kine u inostranstvu, kao i uspehe u borbi protiv korupcije kod kuće, piše Asošiejted pres.
 
Zemlja je, naglašava AP, zabeležila ogromna poboljšanja životnog standarda u posljednje četiri decenije, praćena porastom međunarodnog ekonomskog i političkog uticaja.
 
Ipak, mada su mnoge zemlje imale koristi od tog odnosa, Kina takođe nagriza demokratiju i ljudska prava u zemljama nad kojima ima ekonomski uticaj.
 
Komunistička partija Kine slavi 100. rođendan uz propagandnu kampanju – crtajući nit kroz prošlost, sadašnjost i budućnost stranke posebno naglašavajući ulogu predsednika Sija, najmoćnijeg kineskog lidera još od Mao Cedunga, piše agencija Frans pres.
 
Kina je danas druga ekonomija na svetu u kojoj su milioni izvučeni iz siromaštva kako bi učestvovali u najvećem svetskom tržištu potrošača. Komunistička partija je sve vreme čvrsto u središtu priče, privlačeći lojalnost mlađe generacije koja ne zna ni za jedan drugi politički sistem i ne može da slobodno izrazi neslaganje.
 
Sijev liderski stil oslanja se na prošlost, ističući delove Maove istorije za obnavljanje patriotizma, ukazuje AFP i dodaje da kampanja izučavanja istorije stranke ima za cilj da obezbedi da „ispravan pogled na istoriju partije“, po Sijevim rečima, „prožme društvo“.
 
Pojednostavljeni narativ koji partija iznosi neizbežno prikriva njene neuspehe, ukazuje AFP.
 
Zvanična koncizna istorija KP Kine sažima višedecenijska previranja Kulturne revolucije na tri strane, dok se velika glad, kada su desetine miliona ljudi umrle zbog Maove katastrofalne ekonomske politike, pominje samo jednom usputno kao „prirodna katastrofa“.
 
Sijeva era, od 2012, nasuprot tome zauzima više od četvrtine knjige.
 
Iako pojedini kritičari smatraju da se kampanja istorije partije „bavi podizanjem Sijevog profila i svođenjem partije na njega lično“, KP Kine je konsolidovala podršku javnosti, u poslednje vreme pobedom nad COVID-19 i apsolutnim siromaštvom, održavanjem ekonomskog rasta i utvrđivanjem pozicije Kine u neprijateljskoj međunarodnoj klimi.
 
Komunistička partija Kine, koja je uvek sebe nazivala „velikom i slavnom“, 1. jula proslaviće 100. rođendan.
 
Na pragu svog drugog veka, partija ima dobar razlog da se hvali – ne samo da je preživela duže nego što su mnogi kritičari predviđali, nego je uspela da transformiše zemlju iz katastrofe gladi, za vreme Mao Cedunga, u drugu po veličini svetsku ekonomiju, ukazuje Ekonomist (The Economist).
 
Kineski komunisti na vlasti su više od 70 godina a svoj uticaj uspeli su da održe iz tri razloga: nemilosrdnošću, kakva je zabeležena 1989. nasilnim slamanjem protesta na Trgu Tjenanmen, ideološkoj agilnosti i ekonomskom rastu.
 
Tokom godina, zapadni posmatrači su pronašli mnogo razloga da predvide kolaps kineskog komunizma. Jednog dana ekonomski rast Kine bi mogao stati što bi moglo dovesti do razočarenja i protesta. Međutim, kada se pojavi neslaganje, Si koristi tehnologiju da ga suzbije a oni koji izraze pogrešnu misao neretko ostaju bez posla i slobode.
 
Ipak trenutak najveće nestabilnosti verovatno će biti sukcesija. Niko ne zna ko će zameniti Sija koji je 2018. ukinuo ograničenja predsedničkog mandata, signalizirajući da želi da se održi za vlast na neodređeno vreme, piše Ekonomist.
 
Kineska komunistička partija može da ukaže na mnoge uspehe dok slavi stogodišnjicu. Ipak, partija je zabrinuta, i to s dobrim razlogom, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).
 
Postoji očigledna tenzija između njenog sopstvenog interesa kao vladajuće stranke i njenih dugoročnih ciljeva za Kinu.
 
Velika dilema za stranku je da građani tako visoko razvijene zemlje verovatno neće prihvatiti kontrolu koju im nameće njen sve autoritarniji režim, ističe list, dodajući da je u Kini u toku generacijski zaokret, gde sve liberalniji stavovi ne idu u prilog dugoročnim perspektivama Komunističke partije.
 
Iako većina Kineza danas ima tradicionalne stavove o priklanjanju autoritetu i procenjuje vladu na osnovu njene sposobnosti da osigura ekonomski rast i socijalne usluge, istraživanja pokazuju da mladi, urbani, obrazovani Kinezi sve više žele slobodu i odgovorniju vladu.
 
Za mnoge je Si pravi čovek u pravo vreme, spreman da vodi partiju i Kinu u „novu eru“, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: