Kina SNAŽNO PROTESTUJE protiv američkog zakona o Hong Kongu

Svetske vesti - Četvrtak 28.11.2019 - 14:30

Kina je danas pozvala na razgovor američkog ambasadora Terija Brenstada kako bi iskazala "snažan protest" zbog odluke predsednika Donalda Trampa da potpiše zakon o ljudskim pravima u Hongkongu.

"Ozbiljno mešanje u unutrašnje poslove Kine" FOTO: Thinkstock
Tramp je prethodno, kako je preneo Rojters, potpisao zakon, koji je usvojio Kongres, o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima.
 
Zamenik šefa kineske diplomatije Le Jučeng preneo je američkom ambasadoru da takav potez predstavlja "ozbiljno mešanje u unutrašnje poslove Kine i ozbiljno kršenje međunarodnog prava", prenosi AP.
 
Le je potez Trampa nazvao "otvorenim hegemonističkim činom" i pozvao SAD da ne primenjuju zakone kako bi sprečili da se pričini veća šteta u odnosima izmedju SAD i Kine.
 
U prethodno objavljenom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine oštro je osuđeno potpisivanje zakona i najavljena reakcija Kine.
 
U saopštenju se navodi da se sav narod Hongkonga i Kine protivi takvoj odluci.
 
Međutim, kako navodi AP, nije jasno kako će tačno reagovati Kina.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: