Kina traži da se istraga porekla kovida-19 sprovede i u Americi

Svetske vesti - Četvrtak 27.05.2021 - 12:47

Politizacija porekla kovida-19 omela bi dalje istrage i potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije, saopštila je kineska ambasada u SAD nakon što je američki predsednik Džo Bajden zatražio detaljan pregled obaveštajnih podataka o tome gde se virus prvo pojavio.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi na svojoj internet stranici u sredu poručila da su „neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice”, prenosi Rojters.
 
Ambasada je saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovida-19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta .
 
Kineski „Global Tajms”, koji je deo novinske grupe vladajuće Komunističke partije, preneo je da u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi „Fort Ditrik”, koja se nalazi u Merilendu, oko 75 kilometara od Vašingtona, preneo je Tanjug.
 
Predsednik Bajden zatražio je juče od američkih obaveštajnih agencija da „udvostruče napore” u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.
 
U trenutku kada se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druga faze studija o poreklu koronavirusa, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je on procurio iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhanu.
 
Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, i poručila da SAD i druge zemlje pokušavaju da im odvrate pažnju od sopstvenog neuspeha u borbi sa pandemijom. Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije, dodajući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: