Kina ukida mere u pokrajini Hubej, drastičan rast obolelih u SAD

Svetske vesti - Utorak 24.03.2020 - 12:03

Broj zaraženih koronavirusu u svetu premašio je 380.000, a od posledica je umrlo oko 16.500 ljudi. Kineska pokrajina Hubej u kojoj se virus prvobitno pojavio, planira da od srede ukine sve restriktivne mere uvedene u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Broj zaraženih u svetu premašio je 380.000 FOTO: EPA-EFE Broj zaraženih u svetu premašio je 380.000 FOTO: EPA-EFE
Prvi put od pojave virusa u Sjedinjenim Američkim Državama, u jednom danu je umrlo više od 100 ljudi.
 
Brojke govore o drastičnom rastu broja zaraženih i obolelih u SAD, a najgora situacija je u gradu i državi Njujork i prestonici Vašingtonu.
 
Predsednik Donald Tramp je najavio ublažavanje restriktivnih mera koje utiču na američku ekonomiju.
 
"Naša zemlja nije stvorena da bude zatvorena. Nije stvorena za ovo", rekao je Tramp.
 
Objasnio je da želi da ukine mere kako bi kompanije ponovo počele sa radom, a zaposleni se vratili na svoja radna mesta.
 
"Odmah da vam kažem, neću mesecima čekati", istakao je Tramp.
 
Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje.
 
Kineska pokrajina Hubej, u kojoj se virus prvobitno pojavio, planira da od srede ukine sve restriktivne mere uvedene u cilju sprečavanja širenja epidemije.
 
U provinciji, u poslednjih šest dana je zabeležen je samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.
 
 Prema poslednjim podacima, u Italiji je potvrđeno ukupno 63.927 slučajeva koronavirusa. Umrlo je 6.077 osoba, od kojih 601 u ponedeljak.
 
U Hrvatskoj je potvrđeno 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je u toj zemlji ukupno registrovana 361 inficirana osoba.
 
Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da je približno polovina zaposlenih u vladi ostala u svojim domovima, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Prema jučerašnjim podacima, u Iranu je potvrđeno više od 23.000 slučajeva i više do 1.800 preminulih.
 
U Republici Srpskoj registrovano je 13 novih slučajeva koronavirusa i sada ih je ukupno 103, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: