Kinez uhapšen u Čikagu zbog špijunaže

Svetske vesti - Sreda 26.09.2018 - 07:44

Čikago -- Jedan kineski državljanin uhapšen je u Čikagu zbog sumnje da je, u ime kineske vlade, špijunirao američke inženjere i naučnike

Špijunirani radnici sektora odbrane FOTO: Getty Images Špijunirani radnici sektora odbrane FOTO: Getty Images
Među navodno špijuniranima su i oni koji po ugovoru rade za američki sektor odbrane, saopštili su američki savezni tužioci.
 
Đi Čaićun (27) optužen je da je svesno delovao u SAD kao agent strane vlade, a da prethodno nije obavestio državnog tužioca, navodi se u saopštenju kancelarije državnog tužioca u Čikagu.
 
On je navodno radio po nalogu visoko pozicioniranih obaveštajnih zvaničnika Kine i bio zadužen da prikupi informacije o osam osoba radi eventualnog vrbovanja, prenosi AP. 
 
Kako navodi Rojters, on je prvi put došao u SAD 2013. kako bi studirao eletkrotehniku na Institutu za tehnologiju u Ilinoisu, a 2016. godine se pridružio rezervistima američke vojske.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: