Kolesnikova privedena u Belorusiji, njeni saradnici stigli u Ukrajinu

Svetske vesti - Utorak 08.09.2020 - 13:17

MINSK - Liderka protesta u Belorusiji Marija Kolesnikova privedena je rano jutros pri pokušaju da pređe granicu sa Ukrajinom, dok su njena dva saradnika uspela da izađu i zemlje, tvrdi beloruska državna televizija.

Marija Kolesnikova FOTO: EPA Marija Kolesnikova FOTO: EPA
Državna televizija je jutros demantovala navode opozicionog pokreta da su maskirni napadači oteli Kolesnikovu u centru Minska u ponedeljak i da su je odvezli u kombiju, navodeći da je Kolesnikova rano jutros privedena kada je autom pokušavala da pređe granicu, prenosi Rojters.
 
Još nema zvaničnih izveštaja o njenom privođenju, navodi ruska agencija TASS, dok Rojters prenosi da su ukrajinski granični službenici saopštili da Kolesnikova nije ušla u tu zemlju. Prethodno je TASS javio da su Kolesnikova i njena dva saradnika, Ivan Kravcov i Anton Rodnenkov, prešli kontrolni punkt na granici sa Ukrajinom.
 
Opozicioni pokret juče je saopštio da su maskirane osobe privele Kolesnikovu u centru Minska i odvezle je u kombiju, a da su njena dva saradnika nestala kasnije. Na zahtev porodice, beloruska policija započela je potragu za Kolesniklovom.
 
„Porodica je podnela zahtev policiji odmah nakon njenog nestanka. Policija je odgovorila da je zahtev prihvaćen i da je potraga za Marijom u toku”, rekao je Babariko, prenosi TASS.
 
Kolesnikova je imala važnu ulogu tokom masovnih demonstracija i štrajkova u poslednje tri sedmice, nakon što je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio novi mandat.
 
Opozicija tvrdi da su rezultati izbora namešteni, dok Lukašenko demantuje optužbe i tvrdi da se strane sile mešaju u unutrašnje poslove Belorusije, prenosi Tanjug.
 
Pocepala pasoš da je ne bi deportovali u Ukrajnu
 
KIJEV - Istaknuta beloruska opozicionarka Marija Koelsnikova pocepala je svoj pasoš da bi sprečila pokušaj beloruskih službi da je deportuju u susednu Ukrajnu.
 
Ukrajinski Interfaks izveštava da je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Garaščenko objavio na svom FB profilu da je Kolesnikova „s uspehom sprečila nasilno proterivanje iz svoje rodne zemlje”, preneo je Rojters.
 
„Ova hrabra žena je preduzela odlučan korak da spreči da je proteraju iz sopstvene zemlje. Aleksandar Lukašenko je lično odgovoran za njen život i zdravlje”, objavio je Garaščenko.
 
Anton Bičkovski iz beloruske pogranične policije potvrdio je da je Kolesnikova zadržana od strane beloruskih vlasti, ali nije znao da kaže gde se ona trenutno nalazi, prenosi Tanjug.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: