Konflikt u Siriji: Trampov plan razbesneo saveznike

Svetske vesti - Četvrtak 20.12.2018 - 11:30

Republikanci u SAD i strani saveznici duboko su zabrinuti odlukom Donalda Trampa da povuče vojsku iz Sirije.

Trupe SAD bile su mahom stacionirane u regionu severne Sirije FOTO: Profimedia Trupe SAD bile su mahom stacionirane u regionu severne Sirije FOTO: Profimedia
Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da povuče američke trupe iz Sirije naišla je na brojne kritike. 
 
Tramp je u sredu objavio da je Islamska država poražena. 
 
Ali njegovi glavni saveznici, uključujući i republikance u SAD i strane sile, osporili su ovu tvrdnju. Kažu i da bi ovaj potez mogao zapravo da oživi Islamsku državu. 
 
Američke trupe su pomogle da se oslobode delovi Sirije, koji se nalaze severoistočno od teritorije koju su kontrolisale džihadističke grupe, ali neke delove zemlje još drže pobunjenici. 
 
Republički senator Lindzi Grejem, poznat po tome što podržava Trampa, nazvao je odluku o povlačenju "ogromnom greškom u Obaminom stilu". 
 
Vlada Velike Britanije je vratila na sto pitanje bezbednosti u regionu tvrdnjom da Islamska država nije poražena.
 
Iz Pentagona su samo rekli da je u toku "naredna faza procesa", kojoj je cilj da se eliminiše Islamska država, ali nisu pružili dodatna objašnjenja. 
 
Tramp, koji je dugo obećavao da će povući američke trupe iz Sirije, na Tviteru je napisao da je vreme da američke vojnike dovede kući nakon "istorijske pobede". 
 
 
Iz Bele kuće nisu saopštili koji je rok za povlačenje, ali zvaničnici koji su stali u odbranu Trampa kažu da predsednik SAD želi da se akcija obavi u roku od 30 dana, piše Njujork Tajms.
 
 
Kakve su reakcije?
 
Senator Grejem, koji je član Komiteta za naoružanje, upozorio je da bi povlačenje imalo "razarajuće posledice" i u Siriji i šire. 
 
Rekao je da se plaši da će ova odluka samo povećati uticaj Rusije i Irana u regionu 
 
"Ako se SAD sada povuku, to bi značilo veliku pobedu za Islamsku državu, predsednika Sirije Bašar el Asada, kao i Rusiju i Iran", rekao je on u saopštenju. 
 
U međuvremenu, vlada Velike Britanije se distancirala od Trampove tvrdnje da je Islamska država poražena. 
 
"Još mnogo toga treba da se uradi i ne smemo da izgubimo iz vida pretnju koju (Islamska država) predstavlja", navodi se u saopšenju Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije. 
 
Iz Izraela kažu da je iz Vašingtona poručeno da SAD imaju "druge načine da utiču na ovo područje", ali da je "važno i kada i na koji način će Amerika sprovesti ovu akciju", kao i kakve će posledice to imati na Izrael. 
 
Sa druge strane, Rusija je, na neki način, podržala odluku. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da bi odluka SAD mogla da dovede do "realnog političkog rešenja" u Siriji. 
 
Portparol kurdskih vlasti u severoistočnoj Siriji Aldar Kselil rekao je da još niko nije detaljno objasnio kako će to izgledati. 
 
Međutim, američka odluka uticala bi na čitav region, rekao je on za Ronahi TV.
 
 
Saveznici SAD
 
Džejms Robins, diplomatski dopisnik 
 
Britanska vlada može da zaustavi samo na kratko odluku predsednika Trampa da povuče američke snage iz Sirije. 
 
Zvaničnici Vlade rekli su da je Islamska država i dalje pretnja uprkos "važnim napretcima" koji su postignuti u poslednje vreme. 
 
Kurdske snage koje se u Siriji bore protiv pobunjenika osećaju se napuštenim, pogotovo u trenutku kada je Turska saopštila da će pojačati napade na Kurde. 
 
Ipak, najmoćniji saveznici predsednika Sirije Bašara el Asada, Rusija i Iran - zadovoljni su odlukom. 
 
Nadaju se da će povećati svoj uticaj u Siriji i regionu.
 
 
Prisustvo SAD u Siriji? 
 
Oko 2.000 američkih vojnika uglavnom je stacionirano u kurdskom regionu u severnoj Siriji. 
 
Partnerstvo sa savezom sirijskih kurdskih i arapskih boraca, poznatih kao Sirijske demokratske snage, igralo je važnu ulogu u borbi protiv Islamske države. 
 
Međutim, militantna grupa nije potpuno nestala. 
 
U nedavno objavljenom američkom izveštaju se tvrdi da u Siriji i dalje ima 14.000 pripadnika Islamske države, kao i da ih je još više u susednom Iraku. Dodaje se i da postoji strah da će ponovo pokušati da izgrade mrežu u čitavom regionu. 
 
Partnerstvo između SAD i Kurda razbesnelo je susednu Tursku, koja smatra da su kurdske snage u Siriji samo produžena ruka kurdske grupe koja se bori za autonomiju u Turskoj. 
 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da će njegova zemlja uskoro započeti novu vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji. 
 
Erdogan je dodao da je o svom planu razgovarao sa Trampom telefonom i da je od njega dobio "pozitivan odgovor".
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: