Korona virus, vakcinacija i deca: Imunizacija dece mlađe od 11 godina - zašto je odluka američkih lekara važna za ceo svet

Svetske vesti - Sreda 27.10.2021 - 11:49

U septembru, kompanija Fajzer je saopštila da rezultati istraživanja pokazuju da je vakcina bezbedna za upotrebu u ovoj starosnoj grupi.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images

Članovi stručne komisije američke vlade glasali su da se odobroi Fajzer vakcina protiv korona virusa za decu uzrasta od pet do 11 godina.

Stručnjaci Agencije za hranu i lekove (FDA) su na taj način otvorili vrata za konačno donošenje odluke da se kroz par nedelja ovo cepivo odobri za hitnu upotrebu.

U septembru, kompanija Fajzer je saopštila da rezultati istraživanja pokazuju da je vakcina bezbedna za upotrebu u ovoj starosnoj grupi.

U Americi se već sprovodi vakcinacija dece starije od 12 godina.

Najnovije odluka nadležnih u SAD imaće veliki uticaj na planove vlade da vakciniše oko 28 miliona dece.

Savetodavni odbor za vakcine i biološke proizvode FDA saopštio je da su benefiti od vakcinacije veći od mogućih rizika.

Očekuje se da FDA brzo odobri stavi Odbora, čime se otvara mogućnost da direktor Centra za kontrolu bolesti (CDC) izda zvaničnu preporuku da vakcinacija počne već u prvoj polovini novembra.

Rezultati istraživanja koje su predstavnici kompanije Fajzer dostavili FDA ukazuju da je cepivo proizvelo jak imunološki odgovor organizma.

Deca dobijaju trećinu doze vakcine koja je namenjena odraslima.

Nadležni su morali da procene i rizik od moguće upale srčanog mišića, koja se tretira kao retke nuspojave kod vakcina Fajzer i Moderna.

Prema zvaničnim podacima, u Americi je do sada od korona virusa preminulo 160 dece uzrasta između pet i 11 godina.

Ukupno je u SAD do sada od posledica Kovida-19 preminulo 740.000 ljudi.

U ponedeljak je kompanija Moderna saopštila da će nadležnima dostaviti podatke o istraživanju koje pokazuje da je i to cepivo stvorilo jak imuni odgovor.

U Velikoj Britaniji je tek počela vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina, a preporučuje se jedna doza.

U Srbiji je u junu odobrena Fajzer vakcina za decu stariju od 12 godina.

BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: