Kovid izazov u Velikoj Britaniji – 90 ljudi će se dobrovoljno zaraziti koronom

Svetske vesti - Četvrtak 18.02.2021 - 12:14

Britanska vlada je na svom zvaničnom sajtu najavila istraživanje pod nazivom "First Covid19 human challenge study" pošto je od etičke komisije dobila zeleno svetlo. Istraživanje radi poboljšanja vakcina i lečenja započeće u roku od mesec dana, a uključuje 90 osoba starih između 18 i 30 godina koje će se dobrovoljno zaraziti koronavirusom.

Dobrovoljci bi trebalo da imaju između 18 i 30 godina Dobrovoljci bi trebalo da imaju između 18 i 30 godina
Istraživači su pozvali mlade dobrog zdravlja da budu dobrovoljci za to istraživanje, koje će imati ključnu ulogu u razvoju vakcina i terapija korisnih u borbi protiv virusa.
 
Dobrovoljci bi trebalo da imaju između 18 i 30 godina. Pošto im se ubrizga virus, prati se njihovo stanje kako bi se videlo kako virus pogađa i inficira svakoga ponaosob.
 
Britanska vlada je u ovo istraživanje uložila 33,6 miliona funti i to je prvo istraživanje ove vrste na kovidu koje će pomoći da se otkrije koja je to minimalna količina virusa koja može izazvati infekciju.
 
Lekari će pomoću tog eksperimenta saznati više o kovidu.
 
Biće korišćen virus koji se pojavio u Velikoj Britaniji u proleće 2020. godine i koji nije bio mnogo opasan za mlade i zdrave odrasle ljude.
 
Posle će se dobrovoljcima dati različite vrste vakcina protiv kovida da bi se videlo koja je najefikasnije i ne bi li se ubrzala njihova proizvodnja.
 
To istraživanje u Engleskoj je izuzetno značajno za nauku, a dobrovoljci će dobiti novčanu nagradu za učešće. To nije prvi put da se takva istraživanja rade na ljudima.
 
Naime, naučnici kažu da se već decenijama obavljaju takva ispitivanja, a tako smo, između ostalog, došli do vakcina protiv tifusa, malatije, kolere, norovirusa i gripa.
 
Ovakve vrste studija pomažu i naučnicima da sa sigurnošću utvrde koja vakcina ima najviše šanse za uspeh u kliničkim studijama treće faze, koja se uobičajeno vrši na hiljadama volontera. Istraživanje se obavlja u saradnji sa Royal Free Hospital i North Central London Adult Critical care Network.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: