Kvebek prvi u svetu uvodi zdravstveni porez za nevakcinisane građane

Svetske vesti - Sreda 12.01.2022 - 12:06

Kanadska provincija Kvebek saopštila je u utorak da će stanovnici koji su odbili vakcinu protiv koronavirusa uskoro morati da plate kaznu, prenosi CNN. Ovaj deo Kanade je prvi u svetu koji je uveo ovakvu meru za nevakcinisane građane.

FOTO: Profimedia FOTO: Profimedia
Kazne će biti način da nevakcinisani doprinesu preopterećenom javnom zdravstvenom sistemu, saopštile su vlasti.
 
„U ovom trenutku, ovi ljudi stavljaju važan teren na našu zdravstvenu mrežu i mislim da je normalno da većina stanovništva traži da postoji posledica“, rekao je premijer Kvebeka Fransoa Lego, na konferenciji za novinare u utorak.
 
"To je takođe pitanje pravičnosti za 90 odsto stanovništva koje je dalo neke žrtve - i mislim da im dugujemo ovu vrstu mere", dodao je on, prenosi CNN.
 
Kazna će neće odnositi na one sa medicinskim izuzećem, a detajli nisu saopšteni. Međutim, Legault je rekao da će iznos koji će biti naplaćen biti "značajan".
 
Skoro 90 odsto stanovnika Kvebeka koji ispunjavaju uslove je primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korone, ističe Vlada Kvebeka.
 
Zvaničnici javnog zdravlja kažu da velika većina pacijenata u Kvebeku ostaje nevakcinisana. Zvaničnici nisu rekli koliko je hospitalizovanih pacijanata sa koronom nevakcinisano.
 
Prošle nedelje, Kvebek je najavio da će stanovnici morati da se vakcinišu da bi kupili alkohol ili kanabis. Ministar zdravlja Kvebeka, Kristijan Dube, rekao je u tvitu da je nakon objave došlo do porasta zakazivanja vakcinacije.
 
Kvebek, gde živi skoro četvrtina svih Kanađana, bila je jedna od prvih provincija u Kanadi koja je uvela pasoš za vakcinu. Dokaz o vakcinaciji je potreban da biste jeli u restoranima, išli u teretanu ili prisustvovali sportskim događajima. Prošlog meseca je po drugi put uveden večernji policijski čas kako bi se zaustavilo širenje virusa.
 
Od početka pandemije pa zaključno sa jučerašnjim danom, broj umrlih od kovida u Kvebeku je dostigao 12.028, nakon što su u prethodna 24 sata zabeležena 62 smrtna slučaja.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: