Lavrov: Našem strpljenju dolazi kraj

Svetske vesti - Petak 14.01.2022 - 11:33

MOSKVA - Šef ruske diplomatiej Sergej Lavrov izjavio je danas da će, ako Zapad odbije predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, Moskva proceniti situaciju i doneti odluku uzimajući u obzir sve faktore i u interesu osiguranja nacionalne bezbednosti.

FOTO: AP FOTO: AP
Lavrov je na godišnjoj pres konferenciji ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da odgovor Rusije, ako SAD odbiju da garantuju neširenje NATO-a, može biti veoma različit, prenosi RIA Novosti.
 
"Ne mogu ništa da dodam onome što je predsednik Putin rekao... Odgovor može biti veoma različit, zavisi od predloga koje će naši vojni stručnjaci dati predsedniku Rusije. Stoga, sada ne vredi nagađati", rekao je Lavrov.
 
Istakao je da Ruska Federacija neće beskonačno čekati odgovore sa Zapada i da se Moskva priprema za svaki razvoj događaja dok čeka odgovor SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama.
 
Naveo je da odgovori Zapada moraju biti pisani.
 
"Ponestalo nam je strpljenja. Znate, mi smo veoma strpljivi. Međutim, dosta smo se susprezali, vreme je da krenemo", rekao je Lavrov i dodao da Rusija čeka konkretne odgovore na svoje predloge.
 
Ruski ministar je rekao da zapadne zemlje doprinose negativnom razvoju događaja i da se konfliktni potencijal gomila u svetu.
 
"Zapadne kolege odlučujuće doprinose ovakvom negativnom razvoju događaja, zacrtale su kurs koji podriva arhitekturu međunarodnih odnosa zasnovanu na Povelji UN i teže da međunarodno pravo zamene svojim pravilima", ocenio je Lavrov.
 
Dodao je da NATO nastavlja pokušaje da veštački uvuče Ukrajinu i skandinavske zemlje u svoje članstvo.
 
 
O širenju NATO-a: Nagomilalo se
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva sada pokrenula pitanje neširenja NATO-a jer se, kako je rekao, "to nagomilalo".
 
"Nagomilalo se u periodu posle 1990-ih, kada su naši zapadni prijatelji jednostavno u smeće bacili obećanja o neširenju NATO-a, o tome da se vojna infrastruktura neće pomerati na istok, da neće biti razmeštane značajnije borbene snage na teritoriji novih članica", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.
 
Prema njegovim rečima, NATO je "tokom pet talasa širenja" izbio na granice Rusije i sada jača kopnene snage i avijaciju.
 
Lavrov je istakao da se obim vežbi u Crnom moru višestruko povećao.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: