Lavrov: Ne sme se dopustiti nuklearni rat

Svetske vesti - Subota 28.09.2019 - 12:37

Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije u UN.

Rusija je podnela veliki broj inicijativa FOTO: Getty Images Rusija je podnela veliki broj inicijativa FOTO: Getty Images
„Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci", rekao je Lavrov.
 
"Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja", istakao je ruski ministar inostranih poslova.
 
On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, preneo je Sputnjik.
 
„Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu“, izjavio je Lavrov.
 
On je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.
 
„Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine“, rekao je Lavrov.
 
Šef ruske diplomatije je istakao da filozofija Zapada ne ide u korak sa vremenom i da teško prihvata smanjenje svoje dominacje u svetskim poslovima.
 
Lavrov je u govoru optužio zemlje koje su sebe, kako je rekao, proglasiel pobednicama hladnog rata za izazivanje trrenutnih kriza sa kojima se svet suočava i za povećanu fragmentaciju međunarodne zajednice, prenosi AP.
 
On je ocenio da Zapad manipuliše svojim građanima šireći lažneinformacije i sprečavajući novinare da rade svoj posao.
 
"Zapad teško prihvata smenjenje svoje vekovima duge dominacije u svetskim poslovima. Vodeće zapadne zemlje pokušavaju da spreče razvoj policentrtičnog sveta kako bi vratile svoje privilegovane pozicije i drugima nametnule standarde bazirane na uskoj zapadnoj interpretaciji liberalizma", rekao je Lavrov.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: