Lavrov: Realna opasnost od trećeg svetskog rata, dobra volja ima granice

Svetske vesti - Utorak 26.04.2022 - 13:42

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će se mirovni razgovori sa Ukrajinom nastaviti, ali je i upozorio da postoji „realna“ opasnost od trećeg svetskog rata.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
U velikom intervjuu koji je emitovan na državnoj televiziji u ponedeljak, rekao je da rizik od nuklearnog rata ne treba potceniti i da će postizanje sporazuma o kraju rata u Ukrajini zavisiti od vojne situacije na terenu.
 
Intervju je emitovan nakon što su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin tokom posete Kijevu obećali veću vojnu pomoć Ukrajini.
 
SAD će, takođe, biti domaćin sastanka u nemačkoj zračnoj bazi Ramštajn, na kojoj bi se trebali okupiti predstavnici više od 40 država te razgovarati o načinu na koji će biti pružena pomoć ukrajinskoj vojsci u odbrani od očekivane ruske ofanzive na istoku Ukrajine.
 
„Opasnost je velika i stvarna“
 
Tokom intervjua, Lavrov je upitan o važnosti izbegavanja izbijanja trećeg svetskog rata, te da li se trenutna situacija može uporediti s Kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine, kada su američko-sovjetski odnosi bili na veoma niskom nivou.
 
Rusija, kazao je Lavrov, radi sve kako bi sprečila izbijanje nuklearnog rata.
 
“Rizici su sada veliki. Ne bih ih hteo povećavati. Mnogi bi to željeli. Opasnost je velika i stvarna i ne smemo je potceniti”, rekao je.
 
Dvomesečna ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na evropsku državu od 1945. godine, ostavila je hiljade mrtvih ili ranjenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila više od pet miliona ljudi da pobegnu u inostranstvo.
 
Moskva svoju agresiju naziva “specijalnom operacijom” razoružavanja Ukrajine i “denacifikacije”.
 
Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresivni rat predsednika Vladimira Putina.
 
Ruski predsednik je na početku invazije na Ukrajinu stavio rusko nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti, zbog “agresivnih izjava” Zapada.
 
Lavrov je, braneći stavove Moskve, optužio Zapad za nedostatak dijaloga.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: