Lekari upozoravaju na hranu koja izaziva više smrti nego duvan

Svetske vesti - Četvrtak 26.10.2023 - 10:05

Bez obzira da li je u pitanju čokolada ili slani čips, svi ponekad žude za nezdravim obrokom.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay
Međutim, ultraprerađena hrana nije ograničena na stvari koje povremeno jedemo, tu spadaju i viršle, hleb, jogurti sa ukusom, čak i supe iz kesice.
 
„Ove namirnice su povezane sa više smrtnih slučajeva širom sveta nego duvan„ upozorio je dr Kris Van Tuleken u podcastu Diary Of A CEO.
 
Bez obzira da li je u pitanju čokolada ili slani čips, svi ponekad žude za nezdravim obrokom.
 
„Jeo sam tipičnu zapadnjačku hranu i dosta se ugojio. Upao sam u začarani krug prejedanja, anksioznosti i nesanice.
Da sam tako nastavio godinu dana, udvostručio bih telesnu težinu“, dodao je on.
 
Doktor ističe da je ultraprerađena hrana nezdrava, ali i izaziva zavisnost, baš kao i pušenje.
 
„Povećana potrošnja ultraprerađene hrane povezana je sa kardiovaskularnim oboljenjima, rakom, visokim krvnim pritiskom, masnom bolešću jetre, inflamatornom bolešću creva, depresijom, povišenim masnoćama u krvi, sindromom iritabilnog creva i demencijom“, upozorio lekar.
 
Najgore od svega, ljudi sa niskim primanjima su primorani da jedu ovu hranu jer je jeftina.
 
„Ako bismo se rešili siromaštva, rešili bismo se oko 60 odsto problema bolesti povezanih sa ishranom“, rekao je dr Van Tuleken, a prenosi Index.hr.
index.hr

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: