Lopovi isključili struju u čuvenom istorijskom muzeju i ukrali blago vredno MILIJARDU EVRA

Svetske vesti - Ponedeljak 25.11.2019 - 14:00

Pljačkaši su jutros oko 5.00 časova ukrali stari nakit vredan skoro milijardu evra iz Zelene riznice Rezidencijalnog dvorca u nemačkom gradu Drezdenu, piše list "Bild".

Po vrednosti ukradenog blaga, najvećapljačka u istoriji FOTO: AFP Po vrednosti ukradenog blaga, najvećapljačka u istoriji FOTO: AFP
Istorijska zbirka antičkog nakita, vrednog više od milijardu evra, ukradena je iz muzeja sa najvećom zbirkom ovakvog blaga u Evropi, saopštila je policija.
 
Portparol policije Tomas Gajtner potvrdio je da je grupa lopova izvršila pljačku rano jutros i da su u bekstvu.
 
Lopovi su upali u istorijski deo muzeja koji se sastoji iz dva dela, a u kome se čuvaju blaga od doba Avgusta Drugog do 1733. godine, odnosno blaga pojedinaca u novom odeljku.
 
Saopšteno je da je muzej bio zaštićen "nevidljivim" bezbednosnim sistemom, kao i da je moguće da su lopovi imali informacije "iznutra".
 
Na sajtu muzeja nema informacija o pljački, samo je navedeno da muzej neće raditi zbog "organizacionih" razloga. Policija još nije objavila šta tačno odneto iz kolekcija.
 
Jedno od najvrednijih eksponata Drezdenskog muzeja, 41-karatni prirodno zeleni dijamant, trenutno je na pozajmici u Njujorku.
 
 
Medjutim, nije poznato da li je među ukradenim vrednostima skulptura Maora obložena smaragdima i veoma vrednim safirom koji je poklon ruskog cara Petra I, kao i draguljima ukrašen simbol bogatstva jednog indijskog maharadze.
 
Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.
 
Prema pisanju nemačkog lista "Bild", u muzeju je došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom i najverovatnije je u pitanju sabotaža.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: