Lukašenko pobedio na izborima, Belorusija u protestima, nasilju policije i hapšenjima VIDEO

Svetske vesti - Ponedeljak 10.08.2020 - 11:48

Najmanje jedna osoba je poginula, desetine su povređene, a stotine demonstranata su uhapšene tokom protesta u nekoliko beloruskih gradova tokom i nakon izbora u kojim je, prema preliminarnim podacima državne izborne komisije pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Najmanje jedna osoba je poginula FOTO: AFP/Sergei Gapon Najmanje jedna osoba je poginula FOTO: AFP/Sergei Gapon
Snage bezbednosti u nekoliko beloruskih gradova sukobile su se sa pristalicama opozicije koja ne priznaje rezultate izbora pobedu Lukašenka objavljenu u ponedeljak ujutro (10.avgusta) prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije.
 
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je šesti mandat na predsedničkim izborima sa više od 80 odsto glasova, objavila je preliminarne rezultate Centralna izborna komisija.
 
Svetlana Tikhanouskaya, bivša učiteljica engleskog jezika koja se na izborima u nedjelju pojavila kao Lukašenkov glavni rival, osvojila je 9,9 odsto glasova, saopšteno je iz CIK-a.
 
Grupa za zaštitu ljudskih prava ​Vyasna je objavila da je jedna osoba nastradala nakon što ju je oborio policijski kombi, a najmanje 120 ljudi uhapšeno širom zemlje, uključujući i novinare na ulicama Minska i drugih gradova Belorusije, objavila je ta organizacija. Međutim, zbog problema sa komunikacijama, kažu da nije bilo moguće prikupiti sve podatke.
 
"Ima najmanje 120 uhapšenih, ali to su početni podaci", kazao je Valentin Stefanovic iz te organizacije Rojtersu, a prenosi Slobodna Evropa.
 
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova je rekla Beloruskom servisu Radija Slobodna Evropa rano ujutru 10. avgusta da protesti još nisu gotovi, tako da ne može da objavi broj uhapšenih. Prethodni izveštaji medija pominju mnoga hapšenja.
 
Kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja je, po zatvaranju birališta, izjavila da je "većina građana uz nju" i da ne veruje zvaničnim rezultatima na osnovu izlaznih anketa.
 
"Verujem svojim očima i vidim da je većina uz nas. Smatram da smo već pobedili jer smo porazili naš strah, našu apatiju, našu nezainteresovanost", rekla je Tihanovskaja.
 
Hapšenja i zatvaranja i u kampanji
 
Predizbornu kampanju su obeležila hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti.
 
Poslednji predsednički izbori po mnogim procenama su bili najteži za Lukašenka, autoritarnog lidera koji je na vlasti od 1994. godine.
 
Poverenje u Lukašenka, koga nazivaju i "poslednjim diktatorom u Evropi" opalo je dobrim delom zbog njegovog odnosa prema pandemiji izazvanoj korona virusom. Lukašenko je pandemiju nazvao "psihozom" koja se može sprečiti pijenjem vodke, voženjem traktora ili odlaskom u saunu. Neki su uporedili Lukašenkov odgovor na pandemiju s postupanjem sovjetske vlade u nuklearnoj katastrofi u Černobilu.
 
Posle meseci negiranja, Lukašenko (65) je i sam testiran pozitivno na korona virus.
 
Lukašenko se, uz krizu izazvanu korona virusom, suočava i sa otporom oko ekonomske integracije Belorusije sa Rusijom i prigovorima sa Zapada o stanju ljudskih prava.
 
Izbore u Belorusiji već godinama zapadne vlade i posmatrači smatraju nepoštenim i neslobodnim.​
 

Slobodna Evropa, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: