Lukašenko traži pomoć Putina

Svetske vesti - Ponedeljak 14.09.2020 - 14:51

MOSKVA - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je danas u Rusiju na sastanak sa Vladimirom Putinom, tražeći podršku Moskve nakon petih uzastopmih velikih protesta kojima građani zahtevaju njegovu ostavku.

Lukašenko doputovao danas u Rusiju FOTO: EPA-EFE Lukašenko doputovao danas u Rusiju FOTO: EPA-EFE
Lukašenkov avion je sleteo na aerodrom u crnomorskom odmaralištu Soči, gde je Putin često domaćin uglednim zvanicama.
 
Beloruska opozicija optužuje Lukašenka za nameštanje prošlomesečnih predsedničkih izbora, za koje tvrdi da je pošteno pobedio sa 80 odsto glasova. Od tada je hiljade ljudi uhapšeno, a skoro svi ključni lideri opozicije su uhapšeni, deportovani ili prisiljeni da pobegnu iz zemlje.
 
Najmanje 100.000 demonstranata izašlo je u nedelju na ulice glavnog grada Minska, rugajući se Lukašenku i uzvikujući pogrdne poruke "Ti si pacov". Policija je saopštila da je privela 774 osobe na protestima širom zemlje.
 
Putin je prošlog meseca rekao da je na Lukašenkov zahtev pripremio "rezervne policijske snage", mada će one biti raspoređene samo ako bude potrebno.
 
U ponedeljak će Rusija poslati padobrance u Belorusiju na zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" koje traju do 25. septembra, citirala je ministarstvo odbrane novinska agencija RIA.
 
Rusija je takođe ponudila restrukturiranje beloruskog duga i podršku bankarskom sistemu.
 
Belorusija je bivša sovjetska republika sa najbližim političkim, socijalnim, ekonomskim i odbrambenim odnosima sa Rusijom. Dve zemlje su čak devedesetih proglasile "saveznu državu", sa zajedničkom crvenom zastavom u sovjetskom stilu.
 
Kremlj je, prema pisanju Rojtersa, dugo insistirao na bližoj integraciji, uključujući zajedničku valutu. Cena dalje podrške iz Moskve mogla bi biti Lukašenkovo prihvatanje još veće ruske dominacije.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: