Mediji: Pregovori o Bregzitu do kraja nedelje

Svetske vesti - Utorak 08.10.2019 - 12:05

LONDON - Britanska vlada spremna je da pregovore o Bregzitu završi ove nedelje, objavio je magazin Spektejtor, navodeći da irski premijer Leo Varadkar ne želi da razgovara

Britanska vlada spremna FOTO: Thinkstock Britanska vlada spremna FOTO: Thinkstock
Pozivajući se na izvor u sedištu britanskog premijera u Dauning stritu, list navodi da francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel verovatno neće podstaći Evropsku uniju da razgovara o ponudi Velike Britanije o uslovima njenog izlaska iz Unije, dok Irska ne bude spremna za pregovore.
 
"Postoji dosta ljudi u Parizu i Berlinu koji bi želeli da razgovaraju o našoj ponudi, ali Merkelova i Makron neće pritiskati glavnog pregovarača EU Barnijea, osim ako Irska ne kaže da želi da pregovara", rekao je izvor za magazin.
 
Britanija: 88% uvoza beza tarifa u slučaju "tvrdog" Bregzita
 
Britanija je danas revidirala tarifni režim koji će stupiti na snagu ako iz Evropske unije izađe bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.
 
U nastojanju da potrošačke cene zadrži na niskom nivou, a da pritom ne uništi domaće proizvođače, Britanija je saopštila i da bi, prema novom "vanrednom postupku revizije", od prvog dana mogla napraviti izmene u tarifnom režimu ako bude potrebe, prenosi agencija Rojters.
 
"Ujedinjeno Kraljevstvo je slobodna trgovinska nacija, a britanska preduzeća su u jakoj poziciji za nadmetanje na otvorenom, slobodnom tržištu", izjavio je britanski ministar za trgovinsku politiku Konor Berns.
 
London je novi tarifni režim prvi put objavio uoči prvobitnog datuma za istupanje iz Unije u martu ove godine, u sklopu priprema za izlazak iz bloka kojem se pridružio 1973.
 
Revidiranim planom snižavaju se tarife na kamione, uvode dodatnu tarife na odeću i prilagođavaju nameti na bioetanol, u nastojanju da se očuva podrška britanskim proizvođačima goriva, što je od ključnog značaja za nacionalnu infrastrukturu.
 
Vlada je, takođe, zadržala određenu zaštitu za britanske proizvođače automobila i poljoprivrednike, dok će se mnoge druge industrije suočiti sa jeftinijom konkurencijom iz inostranstva.
 
Budući da je preostalo još samo 23 dana pre nego Ujedinjeno Kraljevstvo napusti najveći trgovinski blok u svetu i da sporazum o "razvodu" još uvek nije ni na vidiku, vlada premijera Borisa Džonsona je pojačala pripreme za potencijalno haotičan izlazak, navodi britanska agencija.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: