Milanović napustio obeležavanje godišnjice akcije "Bljesak" zbog natpisa "Za dom spremni"

Svetske vesti - Petak 01.05.2020 - 14:01

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je došao u Okučane na obeležavanje 25. godišnjice vojne operacije "Bljesak", ali je ubrzo napustio ceremoniju zbog poruke "Za dom spremni", preneo je N1 Zagreb.

"'Za dom spremni' ovde nije mesto" FOTO: AP
"Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovde je jedan učesnik bio obučen u odoru s porukom 'Za dom spremni' i ja u tome ne želim da učestvujem. To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ubuduće gde god bude ovakva situacija ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsednika Sabora razumem, oni moraju", rekao je Milanović.
 
Upitan da li je razgovarao s premijerom o tome, Milanović je rekao da jeste i slegnuo ramenima.
 
"Imam razumevanja za premijera, ali pozdravu 'Za dom spremni' ovde nije mesto", rekao je predsednik Hrvatske.
 
Plenković i Jandroković: Neprimereno da Milanović napusti skup
 
"Ovo što je predsednik Zoran Milanović napravio nije dobro, jer smo došli da odamo počast poginulima", izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković, dok je predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je postupak predsednika Hrvatske neprimeren.
 
Upitan da komentariše odlazak Milanovića zbog incidenta s natpisom "Za dom spremni" na majici s grbom Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), Plenković je rekao da je to njegova odluka, preneo je N1 Zagreb.
 
"Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minut. Njemu je očito neko javio da neki od učesnika ima majicu s grbom HOS, to je njegova odluka. Videli ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premeštena, rekao da je treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti", rekao je Plenković.
 
On je dodao da niko nije znao da će doći s tim majicama, ali da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS.
 
"Ovde smo dužni da pokažemo poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu da otvara ideološke podele koje smo imali u prošlosti", rekao je Jandroković.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: