MIR U SIRIJI NA VIDIKU? Saglasnost Rusije, Turske i Irana oko ključnog dokumenta

Svetske vesti - Utorak 17.09.2019 - 14:23

Lideri Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani, saopštili su u Ankari da su se saglasili da bude formiran odbor za izradu novog ustava Sirije, kao deo političkog rešenja za završetak devetogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji FOTO: AP Trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji FOTO: AP
Erdogan je posle trilateralnog sastanka izjavio da su prevaziđene poslednje prepreke za formiranje odbora, preneo je sinoć AP.
 
Putin je rekao da su se sve strane saglasile o tome da u odboru budu provladini, opozicioni i nezavisni predstavnici, čime bi bio otvoren put za brze razgovore u Ženevi.
 
Rohani je izrazio nadu da će u Siriji biti održani izbori 2020. ili 2021. godine.
 
Lideri su se dogovorili i o de-eskalaciji nestabilne situacije u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, kao i o borbi protiv ekstremista i zaštiti civila.
 
Erdogan je ponovio zahtev za formiranje "zone bezbednosti" u sevoroistočnom delu Sirije uz granicu sa Turskom, gde su već uspostavljene zajedničke američko-turske patrole i zapretio.
 
Turska želi uspostavljanje "tampon-zone" na svojoj granici koje bi bila raščišćena od sirijskih Kurda koje podržavaju SAD, a koje Ankara smatra teroristima, optužujući ih da imaju veze sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.
 
Ankara se takođe zalaže za to da raseljeni Sirijci budu razmešteni u zonama pod turskom kontrolom duž severne Sirije, a Erdogan je nagovestio da bi ta zona mogla da bude proširena do gradova Raka i Deir el-Zor.
 
Rohani je pozvao napovlačenje američkih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ističući da bi Sirijcima trebalo da bude obezbeđeno da se vrate u svoje domove, a ne da se premeštaju u "zonu bezbednosti".
 
Jučerašnji susret bio je treći trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: