MMF: Svet je već u recesiji, države treba da povećaju potrošnju

Svetske vesti - Subota 28.03.2020 - 13:29

Koronavirus je već gurnuo globalnu ekonomiju u recesiju na koju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje kako bi izbegle seriju bankrotstava.

Kriza će kasnije biti Kriza će kasnije biti "još dublja" FOTO: Pixabay
Na to je upozorila direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva na videokonferenciji za novinare održanoj sinoć u Vašingtonu.
 
Georgieva je poručila da će zemljama u razvoju biti potrebno najmanje 2,5 biliona dolara finansijske pomoći da bi prebrodile krizu, jer njihove vlastite unutrašnje rezerve i kapaciteti neće ispuniti zahteve za pribavljanjem sredstava na tržištu duga, prenosi Rojters.
 
"Sada je jasno da smo ušli u recesiju, toliku, ako ne i goru nego 2009", rekla je Georgieva, dodavši da će kriza kasnije biti "još dublja".
 
Ipak, ocenila je da za razliku od sporog oporavka od globalne finansijske krize 2008/2009, ovog puta može doći do priličnog oporavka globalne privrede već 2021. godine, “ali samo ako uspemo da svuda obuzdamo virus i sprečimo da problemi sa likvidnošću postanu problem solventnosti“.
 
Georgieva je navela da će tek uslediti pogoršanje situacije na mnogim tržištima u usponu koja, kaže, još nisu direktno pogođene virusom, ali trpe odliv kapitala, smanjenje potražnje za njihovim izvozom i strmi pad cena sirovina koje izvoze.
 
Do sada je 81 država zatražila ili se raspitivala o hitnom finansiranju iz sredstava MMF-a, od kojih je 50 zemalja sa niskim prihodima i 31 sa srednjim dohotkom, a među kojima su Pakistan, Gana, Iran i Kirgistan, kojima je prva pomoć u okviru programa odobrena kasno u četvrtak.
 
Na pitanje da li je potrebno više od pet biliona dolara nove potrošnje za spasavanje globalneekonomije, koliko suu četvrtak obćale zemlje G20, Georgieva je rekla: “Nasa preporuka je - povećajte”.
 
"Ovo je veoma velika kriza koaj se neće rešiti bez masovnog izdvajanja resursa", rekla je ona, napominjucći da niske kamatne stope olakšavaju da se obezbedi značajna fiskalna podrška.
 
Georgieva je pozdravila američki zakon o paketu pomoćiprivredi i građanima u iznosu od 2,2 biliona dolara, koji je noćas potpisao predsednik Donald Tramp, a koji je gotovo trostruko veći od sredstava (831 milijarda dolara) koje su Sjedinjene Države potrošile na stimulativne mere 2009. godine.
 
Izvršni odbor MMF-a je takođe juče odobrio izmene koje će Fondu omogućiti da najsromšnije zemlje i najugroženije članice oslobodi otplate dugova do dve godine kako bi se ojačala njihova sposobnost za borbu protiv pandemije koronavirusa.
 
Svetska banka je odobrila slične izmene kako bi olakšala teret duga svim državama članicama i saopštila je da odbor sada razmatra “korona” projekte finansiranja zdravstva za 25 zemalja, ukupne vrednosti od skoro dve milijarde dolara.
 
Ovaj međunarodni kreditor je izdvojio 14 milijardi dolara sredstava koja su odmah na raspolaganju zdravstvenim sistemima u bici sa koronavirusom, prenosi Rojters.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: