Nagli porast broja umrlih od koronavirusa

Svetske vesti - Četvrtak 13.02.2020 - 11:29

U jeku epidemije koronavirusa, broj smrtnih slučajeva u Kini naglo se povećao za najmanje 242, potvrdili su zdravstveni zvaničnici. U provinciji Hubej broj ljudi koji su zaraženi virusom povećan je za oko 15.000, što je sedam puta više nego dan ranije.

Obuzdavanje širenja virusa ohrabruje FOTO: AP Obuzdavanje širenja virusa ohrabruje FOTO: AP
Od posledica Kovida-19 u Kini su, samo u jednom danu, preminule 242 osobe, čime se broj umrlih povećao na 1.300.
 
Inficirano je više od 44.500 ljudi. Kako bi se sprečilo širenja koronavirusa, u Kini je počela dezinfekcija gradova.
 
Stručnjaci prognoziraju da bi epidemija mogla biti okončana do aprila.
 
Ali, treba biti oprezan jer su nezahvalne bilo kakve prognoze o širenju koronavirusa, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.
 
Zato razrađuju plan kojim bi se uskladila klinička istraživanja koronavirusa i rešavala najteža pitanja.
 
"Neki od tih problema podrazumevaju jednostavnu dijagnostiku, najbolji pristup prevenciji infekcije, i potencijalne terapije koje bi mogle da se koriste za lečenje pacijenata", objašnjava direktor SZO Tedros Adanom Gebreisus.
 
 
Obuzdavanje širenja virusa ohrabruje
 
Svetska zdravstvena organizacija je ohrabrena manjim širenjem virusa van provincije Hubej i hvale mere koje je Kina preduzela.
 
SZO je poslala maske, rukavice i medicinske uniforme u 18 zemalja radi zaštite zdravstvenih radnika od koronavirusa.
 
Najveći broj obolelih van Kine je na kruzeru u japanskoj luci Jokohami, gde je 218 zaraženih.
 
"Svi smo pogođeni izbijanjem novog virusa i upalom pluća koje izaziva. Nadamo se da će se situacija što pre vratiti u normalu. Svi putnici su zabrinuti sa svoju bezbednost", rekao je Makato Kerima, jedan od putnika sa broda.
 
U San Dijegu u Americi potvrđen je 14. slučaj infekcije.
 
Dodatni nemir unose i najnoviji izveštaji kineskih državnih medija u kojima se navodi da je zapravo 16.500 novih pacijenata samo u Vuhanu, ali još nema zvanične potvrde.
 
 
Smene lokalnih zvaničnika Komunističke partije
 
Kineska Komunistička partija smenila je najviše zvaničnike za provinciju Hubej i njen glavni grad Vuhan, epicentar epidemije koronavirusa, prenela je agencija Sinhua.
 
Mesto generalnog sekretara Komiteta partije za Hubej preuzeo je gradonačelnik Šangaja Jing Jong, dok će na to mesto u Vuhanu doći Vang Žonglin, prenosi AP.
 
To su nova u nizu otpuštanja visokih zvaničnika, nakon što su ranije ove nedelje zbog krize izazvane koronavirusom smenjena dva zvaničnika lokalne zdravstvene komisije.
 
Državni mediji u Kini navode da se zbog grešaka u postupanju tokom epidemije novog virusa očekuje da veliki broj funkcionera bude izbačen iz Komunističke partije, nakon brojnih kritika u javnosti na račun lokalnih zvaničnika.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: