Najsigurniji avion na svetu srušio se u Indoneziji

Svetske vesti - Ponedeljak 29.10.2018 - 10:44

Model aviona boing 737 MAX 8, koji se danas srušio u Indoneziji, koristi se u saobraćaju tek 18 meseci i promovisan je kao "najsigurniji avion na svetu".

Najbrže prodavan avion kompanije Boing FOTO: Getty Images Najbrže prodavan avion kompanije Boing FOTO: Getty Images
Model 737 MAKS 8 je prvi put obavio komercijalni let u maju 2017. godine kada je prevezao putnike Malindo era i od tada je prihvaćen od mnogih avio-kompanija širom sveta. 
 
Avion je varijanta serije Boing 737 Max i nosi epitet najbrže prodavanog aviona u istoriji Boinga. Vredi iznad 70 miliona funti po komadu, Max 8 verzija ima vazdušni opseg od 6.570 km, kapacitet do 210 putnika i hvaljen je kao model koji smanjuje emisiju ugljenika za 20 odsto, kao i smanjenje buke u kabini za 40 procenata. 
 
Avioni su izgrađeni u Boingovoj fabrici u Rentonu u Vašingtonu. 
 
Reč je o popularnom modelu koji su kupile avio-kompanije širom sveta, uključujući American Airlines, United Airlines, Rianair, Jet Airlines, FliDubai, Norvegian Air, Island Air, SilkAir, Turkish Airlines, Korean Air, Air Canada i Malaisia Airlines i mnoge druge.
 
Pad aviona u Indoneziji je prvi incident u kojem je uključen model 737 Max. U izjavi objavljenoj nakon udesa u Indoneziji, Boing je naveo da je kompanija "spremna da pruži tehničku pomoć u istraživanju nesreće". 
 
Lion ima 11 aviona istog modela, novi Boing 737 MAX 8, i nijedan nije pretrpeo slične probleme. 
 
Kako je objavljeno, Lion nema planove da posle ove teške nesreće prizemlji ostatak svoje flote MAX 8.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: