NATO pokrenuo vežbu u Baltičkom moru, učestvuju Švedska i Finska

Svetske vesti - Ponedeljak 06.06.2022 - 12:27

HELSINKI - NATO je pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Godišnja BALTOPS 22 pomorska vežba, pokrenuta 1972. godine, nije održana kao odgovor na konkretnu pretnju, međutim, kako navodi AP, Severnoatlanski savez je naveo da „sa Švedskom i Finskom, NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga”, preneo je Tanjug.
 
Američki general Mark Mili, komandant američkih Združenih snaga, rekao je da je važno za Sjedinjene Države i ostale zemlje NATO da pokažu solidarnost sa Finskom i Švedskom tokom ove vežbe.
 
On je rekao da će, iz perspektive Moskve, ulazak Finske i Švedske u NATO biti „vrlo problematičan” i ostaviće Rusiju u teškoj vojnoj poziciji, jer će biti potpuno okružena članicama NATO.
 
Finska i Švedska učestvuju u pomorskoj vežbi od sredine devedesetih godina prošlog veka, a BALTOPS 22, započet juče, završiće se u nemačkom gradu Kilu, 17. juna.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: