NATO: Rusija nastavlja da gomila trupe blizu Ukrajine

Svetske vesti - Sreda 16.02.2022 - 14:12

Rusija je nastavila da jača svoje veliko vojno prisustvo kod granica sa Ukrajinom, rekao je danas generalni sekretar NATO konstatujući da „u ovoj fazi“ nema znakova smirivanja tenzija uprkos izjava Moskve.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters

„Nismo konstatovali nikakvu deeskalaciju na terenu u ovoj fazi. Naprotiv izgleda da Rusija nastavlja da jača svoje vojno prisustvo… Rusija može i dalje da izvrši invaziju na Ukrajinu bez prethodnog upozorenja, kapaciteti su na mestu“, sa više od 100.000 vojnika, rekao je Jens Stoltenberg na početku sastanka sa ministrima odbrane zemalja Alijanse u Briselu.

Ministri odbrane NATO sastaju se da razgovaraju o ruskoj koncentraciji trupa oko Ukrajine koja je podstakla jednu od najvećih bezbednosnih kriza u Evropi u više decenija.

Stoltenberg je rekao da su čuli poruke Moskve o njenoj spremnosti da nastavi diplomatske napore i da su spremni da razgovraraju ali da Rusija treba da „pređe sa reči na dela, da povuče svoje snage i smiri tenzije“.

„Vrlo pažljivo pratimo šta Rusija radi. Konstatovali smo dolazak trupa i teške opreme, zatim povlačenje trupa, ali oprema i kapaciteti ostaju na mestu“, rekao je on.

„Želimo da vidimo pravo povlačenje, trajno, ne samo stalno kretanje trupa.. Spremni smo da se sastanemo sa Rusijom, ali se spremamo za najgore“, rekao je Stoltenberg.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht potvrdila je da je jačanje ruskih trupa na granici s Ukrajinom i dalje izvor za zabrinutost. Ona je rekla da ima znakova koji daju nadu, ali da je važno izbliza videti da li posle reči slede dela.

OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: