Navaljni progovorio nakon buđenja iz kome: Vraćam se u Rusiju

Svetske vesti - Utorak 15.09.2020 - 13:15

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se leči u berlinskoj bolnici Ćarite gde je dugo bio u komi, rekao je da želi da se vrati u Rusiju. Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na nemačke izvore, Navaljni je tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

"Nema namere da bude u egzilu u Nemačkoj" FOTO: Redux
"Nema namere da bude u egzilu u Nemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju", otkrio je službenik nemačke bezbednosne službe.
 
Nemački bezbednjak potvrdio je Njujork tajmsu da je ruski opozicioni lider "oštrog uma".
 
"Potpuno je svestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gde se nalazi", rekao je ovaj anonimni službenik.
 
Bolničari koji su lečili Navaljnog, pošto mu je prošlog meseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu videli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Rojters pet medicinskih izvora.
 
Njihovi izveštaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gde je lečen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.
 
Nemačka, gde je Navaljni odveden na dalje lečenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala retkim nervnim agensom - novičokom.
 
Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.
 
Kremlj je rekao da su optužbe "neutemeljene" i da nije "video" dokaze trovanja i zatražio od Nemačke da pruži dokaze o trovanju.
 
Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.
 
Portparolka Navaljnog: On planira da se vrati u Rusiju
 
Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni planira da se vrati u Rusiju nakon što se u Nemačkoj oporavi od trovanja prošlog meseca, izjavila je danas njegova portparolka Kira Jarmiš.
 
Ona je na Tviteru napisala da se nikada nijedna druga opcija nije razmatrala, prenosi Rojters.
 
Navaljni se nalazi na lečenju u Nemačkoj, nakon što je navodno otrovan prošlog meseca po povratku iz Sibira u Moskvu.
 
Najpre je smešten u bolnicu u Omsku, odakle je prebačen u Nemačku gde su lekari utvrdili da je navodno otrovan nervnim gasom novičokom.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: