Navaljni: Putin je krivični zakon "bacio kroz prozor"

Svetske vesti - Ponedeljak 18.01.2021 - 14:07

MOSKVA - Saslušanje Alekseja Navaljnog (44), glavnog ruskog opozicionara i kritičara Kremlja, počelo je danas u gradu Himkiju, u Moskovskoj oblasti, a Navaljni je pre izlaska pred sudiju rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin "bacio krivični zakon kroz prozor", preneo je Rojters.

Advokatima nije dozvoljeno da vide svog klijenta FOTO: Noor Redux Advokatima nije dozvoljeno da vide svog klijenta FOTO: Noor Redux
Navaljni je nazvao saslušanje "najvećim stepenom bezakonja", u prvim komentarima otkako je zatvoren, a obratio se video snimkom, koji je objavila njegova portparolka.
 
On je napravio snimak i u policijskoj stanici, na kojem je rekao da je predsednik Putin krivični zakon "bacio kroz prozor, iz straha".
 
Kada su ga izvodili iz policijske stanice, velikom brzinom su ga policajci sproveli do vozila i odvezli u sud, opisao je Rojters.
 
Njegovo hapšenje, kako navodi Rojters, može da izazove nove sankcije protiv Rusije, koje bi se posebno odnosile na gasovod od Rusije do Nemačke, vredan 11,6 milijardi dolara, iako su neke države EU i ranije rekle da žele da se odmah uvedu kaznene mere protiv Rusije,
 
Neke države su pozvale Rusiju da odmah pusti Navaljnog, koji je uhapšen u nedelju uveče na moskovskom aerodromu.
 
Saslušanje Navaljnog počelo je danas u 10.30 (12.30 po moskovskom vremenu) u gradu Himki, u blizini Moskve, objavila je portparolka suda Kira Jarmuš.
 
Od ruske zatvorske službe je od suda zatraženo da on ostane u pritvoru, preneo je Rojters pozivajući se na izvore Interfaksa.
 
 
Navaljni je nazvao saslušanje "najvećim stepenom bezakonja", u prvim komentarima otkako je zatvoren, a obratio se video snimkom, koji je postavila njegova portparolka.
 
Navaljni je priveden po dolasku na moskovski aerodrom Šeremetjevo i sproveden je sa tranzitne aerodromske zone u obližnju policijsku stanicu, objavio je njegov saborac Ivan Ždanov.
 
Navaljni je priveden u nedelju uveče na Šeremetjevu na pasoškoj kontroli po svom prvom povratku u Rusiju iz Nemačke otkako je navodno otrovan prošlog leta, preneo je Rojters.
 
Prema navodima očevidaca, Navaljni je priveden kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju, a njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju, preneo je ranije TASS.
 
Navaljni je priveden zbog višestrukog kršenja uslovne kazne i biće u pritvoru dok sud ne donese odluku o njegovom slučaju, saopštile su ruske vlasti.
 
 
Advokati Navaljnog: Nije nam dozvoljeno da vidimo klijenta
 
Advokati Navaljnog saopštili su da im nije dozvoljen pristup klijentu nakon što je on pritvoren sinoć po sletanju na aerodrom u Moskvi.
 
Njegovo stanje je zasad nepoznato, dodaje se u poruci advokata, javio je Rojters.
 
Policija je pritvorila Navaljnog prilikom povratka iz Berlina, nakon što je stigao sa lečenja iz Nemačke, prvi put otkako je, pretpostavlja se, otrovan prošlog leta, što je izazvalo trzavice na relaciji Rusija-Zapad.
 
Navaljni je za trovanje optužio Rusiju, ali je Rusija kategorički negirala umešanost.
 
Tužioci: Navaljnom pritvor 30 dana
 
Kako je izjavio saradnik Navaljnog danas, ruski državni tužioci zatražili su od suda da se Navaljnom odredi pritvor od 30 dana.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: