"Ne spasavajte Rusiju": Bajden i Si danas o sudbini Ukrajine: Kina u nezgodnoj poziciji, pritisak Amerike sve jači

Svetske vesti - Petak 18.03.2022 - 12:36

Američki predsednik Džo Bajden upozoriće svog kineskog kolegu Si Đinpinga da će se suočiti sa visokom cenom ako Peking “spasi” Rusiju od intenzivnih zapadnih sankcija koje imaju za cilj da kazne invaziju Moskve na Ukrajinu.

FOTO: AP FOTO: AP
Prvi telefonski razgovor dvojice lidera od video samita u novembru biće prilika da se iznesu stavovi i nesuglasice dok SAD predvode kampanju pritiska na Rusiju bez presedana, čime smeštaju Kinu u nezgodnu geopolitičku poziciju. 
 
 To je „prilika za predsednika Bajdena da proceni stavove predsednika Sija“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.
 
Razgovor Bajden-Si u petak u dva sata po srednjeevropskom vremenu dolazi nakon što su Velika Britanija, SAD, Francuska, Albanija, Irska i Norveška optužile Rusiju za ratne zločine, a Pariz tvrdio da se Vladimir Putin samo pretvara da je zainteresovan za pregovore o miru dogovor. 
 
 Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da postoje „veoma, veoma jaki dokazi“ o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage dok rat ulazi u četvrtu nedelju.
 
Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je više puta upozoravao da će se Putin okrenuti upotrebi hemijskog oružja, rekao je da američka administracija prikuplja dokaze o ratnim zločinima i izgleda da odbacuje nade o rešenju putem diplomatije. 
 
 Usred znakova posrnule ruske invazije, Pentagon je, kako se izveštava, ocenio da bi Putin mogao da pribegne pretnji da će upotrebiti nuklearno oružje dok sankcije i neuspesi na terenu „polako slabe rusku konvencionalnu snagu“.
 
- Rusija će se verovatno sve više oslanjati na svoje nuklearno sredstvo odvraćanja da signalizira Zapadu i projektuje snagu svojoj unutrašnjoj i spoljnoj publici - rekao je general-potpukovnik Skot Berijer, direktor Odbrambene obaveštajne agencije.
 
 Psaki je rekla da će se na Bajdenovom sastanku sa Sijem razgovarati o trgovinskim sukobima i narušenim međunarodnim lancima snabdevanja, ali se očekuje da će veliki fokus biti pokušaj Zapada da istera Rusiju iz Ukrajine.
 
Razgovor Bajden-Si u petak sledi nakon sastanka između zvaničnika kineskog ministarstva spoljnih poslova i ruskog ambasadora u Kini zbog razmene mišljenja o bilateralnoj saradnji u borbi protiv terorizma i bezbednosti, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. 
 
 Bajden je, kako piše Gardijan, uspešno uspostavio čvrst zapadni savez protiv Rusije, istovremeno dajući vojnu podršku ukrajinskim snagama.
 
Ali Peking je odbio da osudi strahove Moskve i Vašingtona da bi Kinezi mogli da pređu na punu finansijsku, pa čak i vojnu podršku Rusiji, pretvarajući ionako eksplozivni transatlantski sukob u globalni spor.
 
Ne samo da bi Peking potencijalno mogao da pomogne Rusiji da prebrodi težak pritisak na njene banke i valutu, već bi se zapadne vlade takođe suočile sa odlukom da li da uvedu sankcije protiv Kine, što bi verovatno izazvalo previranja na svetskim tržištima.
 
Bela kuća je bila nejasna da li će Bajden zapretiti Kini sankcijama tokom njegovog poziva, ali neka vrsta odgovora je na stolu. 
 
 Bajden će „jasno staviti do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju i nećemo oklevati da nametnemo troškove“, rekao je Blinken.
 
Diplomata je rekao da se nada da će Kina iskoristiti "bilo koju polugu koju ima da primora Moskvu da okonča ovaj rat".
 
- Umesto toga, čini se da se Kina kreće u suprotnom smeru - rekao je Blinken, dodajući da je „zabrinut što oni razmatraju direktnu pomoć Rusiji vojnom pomoći“.

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: