Nemačka priznala GENOCID nakon više od jednog veka

Svetske vesti - Petak 28.05.2021 - 12:39

Nemačka se danas izvinila zbog masakra pripadnika plemena Herero i Nama pre više od jednog veka u Namibiji, a prvi put ga je zvanično ocenila kao genocid, nakon što je potvrdila da će finansirati projekte vredne više od milijardu evra u toj zemlji.

Nemačka zatražila oproštaj FOTO: Getty Images Nemačka zatražila oproštaj FOTO: Getty Images
U izjavi kojom najavljuje sporazum sa Namibijom nakon više od pet godina pregovora, ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je da o događajima iz nemačkog kolonijalnog perioda treba govoriti bez poštede ili ublažavanja.
 
„Sada ćemo zvanično nazvati ove događaje genocidom, onim što su i bili iz današnje perspektive. Zbog istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava“,rekao je Mas, prenosi Rojters.
 
Nemačka se složila da finansira 1,1 milijardu evra projekata rekonstrukcije i razvoja koji bi bili od direktne koristi zajednicama pogođenim genocidom, potvrdio je nemački ministar.
 
Namibijski mediji izvestili su u četvrtak da će se tim novcem finansirati infrastruktura, zdravstvo i programi obuke tokom narednih 30 godina.
 
Iako je Nemačka ranije priznala moralnu odgovornost za ubistva, izbegla je da se zvanično izvini za masakre kako bi izbegla odštetne zahteve.
 
Formalni pregovori sa Namibijom oko tog pitanja počeli su 2015, a 2018. Nemačka je vratila lobanje i druge ostatke masakriranih koji su korišćeni u kolonijalno doba tokom eksperimenata za utvrđivanje tvrdnji o evropskoj rasnoj superiornosti.
 
Nemački vojnici ubili su u Namibiji oko 65.000 Herera i 10.000 pripadnika plemena Name tokom 1904-1908, nakon izbijanja pobune protiv stranih kolonista u onome što istoričari i Ujedinjene nacije već dugo nazivaju prvim genocidom 20. veka.
 
Kolonijalna prošlost Nemačke decenijama je bila u drugom planu, pošto su se istoričari i političari više fokusirali na nasleđe nacističkih zločina, uključujući holokaust.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: