Nemački naučnici: Mere na snazi do otkrića vakcine

Svetske vesti - Četvrtak 30.04.2020 - 13:07

Četiri vodeće naučne organizacije u Nemačkoj smatraju da neke mere uvedene radi sprečavanja širenja kovida 19 moraju da ostanu na snazi dok se ne pronađe vakcina ili postigne kolektivni imunitet.

Kolektivni imunitet verovatno neće biti postignut još nekoliko godina Kolektivni imunitet verovatno neće biti postignut još nekoliko godina
U zajedničkom saopštenju ove organizacije navode da njihovi matematički modeli pokazuju da je stopa reprodukcije epidemije ispod jedan u Nemačkoj od kraja marta, što znači da stopa novozaraženih opada.
 
Kako su naveli, tom padu su najviše doprinele restrikcije i izmene ponašanja, ali upozoravaju da situacija nije stabilna i da bi i najmanji porast te stope doveo u fazu eksponencijalnog rasta.
 
U saopštenju se navodi i da kolektivni imunitet kome se teži verovatno neće biti postignut još nekoliko godina, zbog čega bi neka ograničenja trebalo da se zadrže, a navode i da vakcina najverovatnije do naredne godine neće biti dostupna, preneo je Tanjug.
 
Stručnjaci pozivaju i da fokus bude na tri oblasti: higijenske mere, proširen kapacitet testiranja i ograničenja kontakata.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: