Nobelovu nagradu za mir dobio program Ujedinjenih nacija za hranu

Svetske vesti - Petak 09.10.2020 - 12:47

Svetski program za hranu dobio je Nobelovu nagradu za mir za napore u borbi protiv gladi i nesigurnosti u snabdevanju hranom širom sveta, saopštila je predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen, a preneo AP .

"Napravili smo podvig" FOTO: EPA-EFE
Organizacija sa sedištem u Rimu navodi da pomaže oko 97 miliona ljudi u oko 88 zemalja svake godine i da svaka deveta osoba širom sveta još uvek nema dovoljno hrane, preneo je Rojters.
 
"Potreba za međunarodnom solidarnošću i multilateralna saradnja je uočljivija nego ikad", izjavila je Berit Rajs-Andersen na konferenciji za novinare.
 
Nagradu vrednu 1,1 miliona dolara, dobitnik će primiti 10. decembra u Oslu.
 
Ove godine u trci za ovu prestižnu nagradu bilo je 318 kandidata, od čega 211 pojedinaca i 107 organizacija.
 
Iako Norveški Nobelov komitet u apsolutnoj tajnosti čuva kog kandidata smatra svojim favoritom, proglašenju dobitnika nagrade uvek prethode spekulacije.
 
Ove godine su kao mogući favoriti izdvojeni švedska aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promena Greta Tunberg, ruski disident Aleksej Navaljni i Svetska zdravstvena organizacija, zbog napora u suzbijanju pandemije korona virusa.
 
Nominacije mogu da predlože određene grupe, uključujući zakonodavce i lidere država i određene međunarodne institucije.
 
Krajnji rok za nominacije bio je 1. febuar, što znači da su male verovatnoće da se oni koji se nalaze na prvoj liniji fronta u borbi protiv kovid-19, koja je proglašena pandemijom u martu, nađu među kandidatima.
 
Nagrada dolazi uz 10 miliona norveških kruna, odnosno blizu 935.000 evra, i zlatnu medalju koja će biti dodeljena na ceremoniji u Oslu 10. decembra.
 
Ovogodišnja ceremonija biće održana u smanjenom obimu zbog pandemije korona virusa.
 
Do sada su proglašni ovogodišnji pobedici Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, fiziku, hemiju i književnost. Sledeće nedelje biće proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.
 
Osvajač Nobela za mir: Napravili smo podvig
 
Osvajanje Nobelove nagrade za mir je za Program Ujedinjenih nacija za hranu podvig i momenat za ponos, rekao je danas portparol programa UN, Tomson Firl.
 
"Bio je to momenat za ponos. Nominacija je bila velika stvar, ali kada smo dobili nagradu, možemo da kažemo da je to podvig", rekao je Firl na brifingu u Ženevi, a preneo Rojters.
 
On je rekao da je za zaposlene u agenciji UN koja obezbeđuje hranu gladnima širom sveta tokom pandemije Kovid 19, kada avioni nisu leteli, dostavljanje potrepština bilo više od posla.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: