Nova stvarnost u Evropskoj uniji, Zeleni jezičak na vagi

Svetske vesti - Ponedeljak 27.05.2019 - 13:17

BRISEL - Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti posle izbora za Evropski parlament (EP), na kojima je okončana dominacija glavnih partija desnog i levog centra, ocenjuje agencija AP, dok Blumberg ističe da bi Zeleni, nakon sjajnog izbornog rezultata, mogli da budu ključan faktor pri izboru predsednika Evropske komisije.

"Pravila se menjaju u Evropi" FOTO: Getty Images
AP navodi da se na izborima izmenjen politički pejzaž i da ultradesničari, liberalni demokrati i ekolozi postaju snage na koje će ubuduće morati da se računa.
 
Izlaznost glasača je, ističe američka agencija, najveća u poslednjih 20 godina, a zabrinutost zbog imigracija i bezbednosti dovela je do toga da stranke na čelu sa Mateom Salvinijem u Italiji i francuskim krajnje desničarskim liderom Marin le Pen budu među najvećim u parlamentu EU.
 
"Pravila se menjaju u Evropi", poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.
 
"Nova Evropa je rođena", istakao je Salvini.
 
Salvinijeva Liga je osvojila 33 odsto glasova, što je ogroman skok u odnosu na 2014. godinu kada je partija na evropskom glasanju osvojila samo šest odsto glasova, navodi američka agencija.
 
U Velikoj Britaniji najveći broj poslaničkih mesta osvojila je partija Bregzit Najdžela Faraža, a građani su "kaznili" vladajuće konzervativce i opozicionu Laburističku partiju zbog njihovog neuspeha u rukovođenju izlaskom zemlje iz Evropske unije.
 
Na ovim izborima su partije koje se bore za zaštitu životne sredine postigle snažan uspeh, naročito u Nemačkoj, kao i liberali koji se bore za slobodu tržišta koji su osvojili 107 poslaničkih mesta, što je značajan skok u odnosu na 68 mesta, koliko su osvojili na izborima 2014. godina.
 
Većina glasača je svoje poverenje dala onima koji su i do sada imali najviše mesta, desnom centru - Evropskoj narodnoj partiji (EPP), i levom centru - socijalistima.
 
"Suočeni smo sa oslabljenim centrom parlamenta EU", rekao je lider Evropske narodne partije Manfred Veber i dodao da "od sada, oni koji žele da imaju jaku EU, moraju da udruže snage".
 
Lider evropskih socijalista Frans Timermans je, u suštini priznao poraz, iako su ove dve grupe i dalje ostale najveće grupacije u parlamentu Unije.
 
"Ako izgubite izbore, ako izgubite poslanička mesta, morate da budete skromni", rekao je Timermans, inače bivši holandski šef diplomatije.
 
Izuzetak je, navodi američka agencija, španski premijer Pedro Sančes, čiji su socijalisti osvojili 20 od ukupno 54 španskih mesta u EP.
 
EPP je, kako zasad pokazuju prebrojani glasovi, osvojio 179 mesta, što je pad za 38 mesta u odnosu na izbore pre pet godina, a socijalisti su, takođe, pali u odnosu na izbore 2014. godine pošto su osvojili 150 mesta, a na prethodnim izborima 187.
 
AP navodi da iako stvarna moć u Evropi ostaje u rukama 28 zemalja članica, uticaj parlamenta je u porastu.
 
Parlament pomaže da se poboljša sigurnost vazdušnog saobraćaja u Evropi, na smanjenje upotrebe plastike, ukida naplaćivanje rominga unutar bloka, povećava privatnost podataka, ukida emisiju izduvnih gasova iz vozila, a važnu ulogu ima i u međunarodnim sporazumima od trgovačkih pa sve do Bregzita, navela je agencija.
 
Ali sada novi, "neugodni" savezi moraju da se stvaraju.
 
Tradicionalne političke izvesnosti su, kako smatra vodeći kandidat Alijanse liberala i demokrata Evrope (ALDE) Margret Vestager, stvar prošlosti.
 
"Monopol vlasti je prekinut", ocenila je Vestagerova.
 
Američka agencija Blumberg istakla je da su Zeleni jedan od najvećih dobitnika ovih evropskih izbora i mogli bi da igraju ključnu ulogu u narednom programu politike bloka.
 
Zeleni će biti, navodi agencija, četvrta velika grupa u novom Evropskom parlamentu nakon što su postigli skok u mandatima sa sedam na više od devet odsto na ovogodišnjim izborima, što pokazuju danas objavljeni rezultati u Briselu.
 
AP ističe da partije zelenih u Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji i drugim zemljama slave veliki uspeh koji su postigli na izborima.
 
Blok Zelenih osvojio je 70 mesta u parlamentu, što je za 18 više nego 2014. godine.
 
Takav rezultati mogao bi da dovede Zelene u poziciju da budu jezičak na vagi, kada je u pitanju izbor novog predsednika Komisije EU
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: