Nove prepreke za "Bregzit bez dogovora", poraz za vladu

Svetske vesti - Sreda 09.01.2019 - 11:31

London -- Britanski poslanici koji se protive izlasku iz EU bez dogovora izglasali amandman u cilju postavljanja novih prepreka za "Bregzit bez dogovora".

Britanija formalno napušta EU u martu FOTO: Telegraph Britanija formalno napušta EU u martu FOTO: Telegraph
Poslanici su podržali amandman na predlog zakona o finansijama kojim bi se zabranili troškovi na pripreme za "izlazak bez dogovora" ukoliko ih parlament ne odobri, prenosi AP.
 
Kako je preneo Rojters, za pomenuti amandman glasalo je 303 poslanika, dok je 296 glasalo protiv, što znači da će vladi trebati izričito odobrenje parlamenta o napuštanju EU bez postignutog dogovora, pre nego što može da iskoristi određena ovlašćenja vezana za zakon o oporezivanju. 
 
Kabinet premijerke Mej je ranije umanjivao značaj tehničkog uticaja poraza. Ovaj poraz, navodi britanska agencija, takođe ističe slabu poziciju premijerke kao liderke podeljene partije, svega nekoliko dana pre ključnog glasaja o odobrenju sporazuma o Bregzitu o kojem je ona pregovarala sa EU. 
 
Britanski poslanici počeće 15. januara glasanje o sporazumu premijerke Tereze Mej i EU o Bregzitu, saopštila je juče opoziciona Laburistička stranka, pozivajući se na predviđeni plan rasprave. 
 
Petodnevna rasprava o ovom sporazumu počeće danas, a očekuje se da će se okončati sa više glasanja, od kojih bi svako moglo biti presudno za premijerkine nade da će dobiti odobrenje parlamenta koje je potrebno da bi nastavila sprovođenje svog plana za Bregzit, navodi Rojters. 
 
Premijerka Mej je pre tri dana upozorila da u Britaniji niko ne može da kaže šta će se tačno dogoditi ukoliko parlament ne prihvati sporazum o Bregzitu. Britanija bi trebalo da formalno napusti EU u martu 2019. godine.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: