NOVI UDARAC ZA TEREZU MEJ Britanski parlament PREUZEO KONTROLU nad Bregzitom

Svetske vesti - Utorak 26.03.2019 - 09:44

Britanski parlament preuzeo je večeras, posle duge rasprave, kontrolu nad procesom Bregzita, prenosi "Bi-Bi-Si". Sa 329 glasova za i 302 protiv, poslanici su glasali za amandman koji je predložio Oliver Letvin.

Poslanici će u sredu glasati o nekoliko opcija Bregzita FOTO: EPA Poslanici će u sredu glasati o nekoliko opcija Bregzita FOTO: EPA
Prema tom amandmanu parlament više nije vezan opcijama koje na glasanje stavlja premijerka Tereza Mej, nego sada članovi parlamenta predlažu svoje predloge na dnevni red i glasaju o tome.
 
Poslanici će u sredu glasati o nekoliko opcija Bregzita, kako bi dali šansu parlamentu da se usaglasi sa Briselom oko načina izlaska iz Evropske unije.
 
"Si-En-En" navodi da bi na dnevnom redu moglo da se nađe sedam različitih opcija, koje uključuju održavanje novog referenduma, izlazak iz Unije bez dogovora ili dogovor poput onog koji ima Norveška, a koji bi Britaniji dao pristup jedinstvenom tržištu EU i zoni slobodne trgovine.
 
AP dodaje i da bi jedna od alternativnih opcija mogla da bude odustajanje od Bregzita.
 
"Bi-Bi-Si" ocenjuje da je večerašnje glasanje definitivno pokazalo da Mejova ne kontroliše proces izlaska zemlje iz Unije, ali i da nema kontrolu nad vladom. Naime, kako se navodi, ministri Ričard Harington, Alister Burt i Stiv Brajn podneli su ostavku kako bi glasali za pomenuti amandman.
 
Parlament je već dva puta odbio predlog premijerke. Ona je ranije danas izjavila da nema podršku u Donjem domu kako bi sporazum vratili pred poslanike za treće glasanje.
 
Britanija je po prvobitnom planu trebalo da napusti EU 29. marta, a sa liderima EU postignut je dogovor o odlaganju Bregzita do 22. maja ako britanski parlament iduće sedmice usvoji sporazum o Bregzitu.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: