Odgovor Ukrajine: "Moskva mora da bira između diplomatije ili konfrontacije"

Svetske vesti - Četvrtak 10.02.2022 - 13:38

Ukrajina priprema odgovor na vežbe ruske mornarice u Crnom moru, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom.

FOTO: Ilustracija/EPA FOTO: Ilustracija/EPA
Rau, kao predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izjavio je da sve strane moraju da pokažu političku volju za okončanje krize između Ukrajine i Rusije, prenosi agencija Rojters.
 
Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova danas je oštro kritikovalo održavanje vežbi ruske mornarice u blizini njene južne obale, navodeći da je njihovo prisustvo učinilo plovidbu Crnim i Azovskim morem "praktično nemogućom".
 
Kako se navodi u saopštenju ukrajinskog ministarstva, postupci Rusije "pokazuju očigledno nepoštovanje pravila i principa međunarodnog prava", a Kijev će raditi zajedno sa partnerskim zemljama u pripremi odgovora, prenosi agencija Rojters.
 
Ocenjuje se da su "ovakve agresivne akcije Ruske Federacije protiv Ukrajine u sklopu njenog hibridnog rata neprihvatljive".
 
Ruska Crnomorska flota je saopštila danas da će Rusija održati planirane vojne vežbe u Crnom moru, nakon što je šest ruskih ratnih brodova nešto ranije danas stiglo u Crno more, u blizini poluostrva Krim, preneo je TAS S.
 
Ti brodovi su došli iz Sredozemnog mora radi učešća na pomorskim vežbama, i u sklopu unapred planiranog premeštanja vojnih resursa, saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane.
 
Rusija mora da bira između diplomatije ili konfrontacije
 
Rusija mora da bira između diplomatskog rešenja krize oko Ukrajine ili suočavanja sa ekonomskim sankcijama Zapada i povećanog vojnog prisustva snaga NATO u istočnim zemljama Alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
 
"Rusija ima izbor: mogu da izaberu diplomatsko rešenje, ali ako izaberu konfrontaciju, platiće visoku cenu", poručio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom u Briselu, prenosi agencija Rojters.
 
On je upozorio da će biti ekonomskih sankcija i povećanog vojnog prisustvo NATO u istočnom delu Alijanse, kao i da je Velika Britanija zaista važan deo toga.
 
U odgovoru na pitanje novinarke Bi-Bi-Sija, DŽonson je procenio da trenutno ukrajinska vojska broji 200.000 vojnika.
 
"Želim samo da naglasim da bi bila apsolutna katastrofa ako bi došlo do rata na ukrajinskom tlu, kao i da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića," upozorio je britanski premijer.
 
On je poručio da ljudi u Rusiji moraju da razmišljaju i o tome da li je razumno da se, kako je naveo, troši krv ruskih vojnika u ratu, za koji on kaže da bi bio katastrofalan.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: